Foodpairing
Wino i wieprzowina – stwórz najlepsze połączenia
Od szarpanej wieprzowiny po kiełbasę z grilla – to mięso występuje w wielu odsłonach, które doskonale komponują się z całą gamą win białych oraz czerwonych.
Najlepsze połączenie wina z wieprzowiną zależy od tego, jak mięso jest przygotowane i z czym jest podawane. Technicznie wieprzowinę uważa się za białe mięso (choć badania żywieniowe klasyfikują wieprzowinę jako mięso czerwone), ale jest na tyle „treściwe”, by polubić towarzystwo bogatszego, czerwonego wina.
Warto sobie zdać sprawę, że wieprzowina ma zdolność do przyjmowania innych smaków (podobnie jak drób). Zmienia się na talerzu jak kameleon w zależności od dodatków, sosu lub użytych przypraw. To właśnie o tych komponentach trzeba szczególnie myśleć, wybierając wino do wieprzowiny. I mimo że nie jest ona postrzegana jako „szlachetne mięso”, warto wyciągnąć do niej butelkę dobrego wina.
Smażony bekon
Najlepiej smakuje z winem o dużej kwasowości i odrobinie słodyczy. Możesz go zaserwować z wytrawnym niemieckim rieslingiem – jego świeżość i kwasowość doskonale „przecinają” tłuszcz. Miłośnicy czerwieni mogą sięgnąć po młody czerwony burgund, pinot noir z chłodniejszych regionów lub chilijskie carménère.
Kotlety schabowe
Połączenie świeżej kwasowości i soczystych czerwonych owoców sprawdzi się również z kotletami schabowymi. Możesz pomyśleć o niemieckim blaufränkisch. Dobrym wyborem będzie też wytrawna włoska valpolicella lub chianti.
- Sprawdź nasz przepis! Miodowy schab z gruszkami
Pieczona wieprzowina
Pieczona wieprzowina radzi sobie całkiem nieźle z nieco odważniejszym winem. Jego wybór oczywiście zależy od dodatków.
Wieprzowina w ziołach będzie doskonale smakować z kieliszkiem viognier. Warto wziąć pod uwagę również świeższe odmiany chardonnay lub chenin blanc z Doliny Loary, a także pinot noir z cieplejszego klimatu.
Można również pokusić się o wino z odmiany viura, które charakteryzuje się intensywnymi, woskowymi i lekko pikantnymi nutami gruszek i jabłek, ale nie tylko. Nawet w przypadku delikatniejszej wieprzowiny lekka lub średnio treściwa czerwień też się może dobrze sprawdzić.
Bardziej bogatszą, mocniej doprawioną wieprzowinę (np. z pomidorami, grzybami lub sosem pieczeniowym) można podawać z włoskim Chianti Calssico lub francuskimi winami z apelacji Crozes-Hermitage.
W przypadku np. pieczonego schabu podawanego na zimno dobrze się będzie komponować chenin blanc lub wytrawny riesling.
Żeberka wieprzowe BBQ
Lepkie żeberka polane aromatycznym sosem barbecue i parujące, gorące mięso odchodzące od kości – to poezja smaku! Tu pasuje bardziej owocowe wino czerwone, np. na bazie gamay z Beaujolais lub pinot noir z Burgundii. Świetnie sprawdzi się także wino włoskie o wyższej kwasowości, jak Barbera d’Asti.
- Sprawdź nasz przepis! Pieczone żeberka w sosie barbecue
Grillowana wieprzowina
Wytrawne wina różowe są niezwykle interesującym wyborem do wieprzowiny z grilla, ale nie mogą mieć zbyt delikatnego stylu, który łatwo można przyćmić. Polecamy zatem różowe wina 100% grenache, zwłaszcza te z Hiszpanii (garnacha), które charakteryzują się bardziej treściwym smakiem.
Jeśli szukasz bardziej klasycznych połączeń, warto sięgnąć po średniej wagi shiraz, chilijskiego merlota lub carmenère, a także pinotage lub zinfandela.
Odważne wino ze słodkim owocem – doskonały styl do wieprzowiny z grilla.
Szarpana wieprzowina
Ten przysmak kojarzy się szczególnie ze szklanką dobrego piwa, ale kieliszek pinot noir lub bardziej treściwego rosé w tym zestawieniu również sprawi Ci dużo przyjemności. Jeśli jednak mięso było wolno pieczone w sosie BBQ, to lepiej jednak dostosować się do wskazówek powyżej (czyli wieprzowiny bbq).
Do dań z wolno pieczonej wieprzowiny warto też wybrać toskańskie wino na bazie sangiovese lub grenache z Doliny Rodanu we Francji.
- Sprawdź nasz przepis! Szarpana wieprzowina na piwie
Polędwiczka wieprzowa
Te chudsze kawałki mięsa charakteryzują się krótkim czasem gotowania w wysokich temperaturach. Bardzo często serwuje się je smażone jak filet mignon posypane jedynie ziołami i przyprawami. W takim wydaniu mięso lubi towarzystwo odważnych win białych o kwiatowych i ziołowych nutach, np. viognier lub chenin blanc z Loary.
Kiełbasa wieprzowa
Kiełbasa to jedna z najbardziej dostępnych i popularnych wyrobów z wieprzowiny. Wybór odpowiedniego wina zależy od sposobu doprawienia. Kiełbasa aromatyzowana ziołami będzie dobrze komponować się z aromatycznym białym winem, na przykład rieslingiem lub wytrawnym gewürztraminerem. Tymczasem pikantna kiełbasa mocno doprawiona czarnym pieprzem zdecydowanie lepiej będzie smakować z kieliszkiem kalifornijskiego zinfandela lub francuskiego syrah z Doliny Rodanu, a także z białym wytrawnym Bordeaux, które jest mieszanką sauvignon blanc z sémillon.
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym
Bardzo popularne danie w kuchni azjatyckiej, które może być jeszcze smaczniejsze z różowym winem z Nowego Świata, szczególnie na bazie merlota. Bardzo dobrze też poradzi sobie tutaj wytrawny riesling oraz bardzo owocowe wino białe, np. colombard lub mieszanka sémillon-chardonnay.
Konrad Bukowski
(fot. depositphotos)