• kotlety schabowe w miodzie i winie
2023-01-18

Miodowy schab z gruszkami

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • 75 minut
  • z winem

Aromatyczne kawałki schabu pieczone w zalewie miodowo-winnej z dodatkiem rozmarynu. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    duże kotlety schabowe z kością

  • 2

    małe gruszki

  • 1

    szklanka białego wina wytrawnego

  • 4

    łyżki płynnego miodu

  • 1

    łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • 1

    łyżeczka pieprzu czarnego

  • 1

    łyżeczka soli

  • kilka gałązek rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Schabowe natrzeć solą, pieprzem i papryką, po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Gruszki dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Usunąć gniazda nasienne. Połówki owoców ułożyć między kawałkami mięsa.
  3. Wino połączyć z miodem i zalać nim mięso z owocami. Włożyć gałązki rozmarynu. Schabowe wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 1 godzinę i 15 minut.





TO PASUJE

Pinot gris

Choć na ogół uważa się, że wieprzowina najlepiej komponuje się z czerwonymi winami, to w tym przypadku stawiamy na białe. Wino z tego szczepu charakteryzuje się niską kwasowością, subtelnym zapachem oraz wyczuwalną nutą owocową. Doskonale podkreśli smak pieczonych gruszek oraz sprawi, że mięso będzie bardzo aromatyczne i delikatne.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.