2023-01-25

Piersi kaczki z pestkami granatu

  • 2 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • 15-20 minut
  • na winie

Granat i kaczka – co za duet! Ale te smaki nigdy by tak dobrze do siebie nie pasowały, gdyby nie odrobina czerwonego wina.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    piersi kaczki

  • 0.5

    owocu granatu

  • 3

    łyżki sosu sojowego

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • 2

    łyżki octu ryżowego

  • 3

    ząbki czosnku

  • 2

    łyżki dżemu z granatu

  • 5

    łyżek czerwonego wina wytrawnego

  • 2

    gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: sos sojowy przelać do małego rondelka. Dodać miód, ocet ryżowy, dżem oraz czerwone wino. Składniki podgrzać (nie doprowadzając do wrzenia), by dobrze się połączyły i ostudzić.
  2. Piersi kaczki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym skórkę naciąć w kratkę.
  3. Mięso równomiernie posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC (grzałka góra-dół). Mięso osączyć z marynaty (zalewę odłożyć na bok) i ułożyć na mocno rozgrzanej patelni skórką do dołu. Smażyć ok. 4 minut, po czym piersi odwrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty.
  5. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do dołu i podlać marynatą. Wrzucić ząbki czosnku. Piec przez 15-20 minut, aż kaczka będzie miękka, a skóra mocno zrumieniona.
  6. Piersi kaczki przełożyć na talerze i skropić płynem pozostałym po pieczeniu. Wierzch posypać pestkami granatu i udekorować gałązkami rozmarynu. Podawać z ulubionymi dodatkami – z sałatką lub jaśminowym ryżem.

Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Barolo

To jedno z najbardziej cenionych włoskich win. W kolorze rubinowe, przechodzące w czerwień granatu. Na podniebieniu bogate, aksamitne, miękkie, pełne i taniczne. Lekko pikantne z wyraźną nutą dojrzałych wiśni. W nosie wyczuwalny bukiet dojrzałych czerwonych owoców.

  • Jeśli nie znalazłeś w sklepie dżemu z granatu, możesz użyć bardziej popularnej konfitury z żurawiny.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.