Foodpairing

  • Wino do śniadania. Ulubione pary.
2025-04-04

Wino do śniadania? Czemu nie? 10 naszych ulubionych połączeń na weekend, które pokochasz!

Kto powiedział, że śniadanie musi być tylko o kawie i soku pomarańczowym? Jeśli można bez mrugnięcia okiem sączyć Mimozę przy jajkach w koszulce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po kieliszek świetnie dobranego wina. Zwłaszcza w weekend, kiedy śniadanie zamienia się w brunch – chwilę relaksu, smaku i przyjemności.

Przedstawiamy 10 naszych ulubionych, stylowych, ale prostych połączeń śniadaniowych z winem. Idealne na leniwe poranki, romantyczny brunch we dwoje albo… kiedy po prostu masz ochotę na coś innego niż klasyka.

Wino do śniadania. Ulubione pary

Jeśli do śniadanie pasuje Mimoza, to wino tym bardziej! (fot. depositphotos)

Tost z awokado + sauvignon blanc

Nie bez powodu tost z awokado stał się ikoną nowoczesnych śniadań. To danie proste połączenie, ale pełne smaku – szczególnie gdy przygotujemy je na porządnym chlebie (np. na zakwasie), z dojrzałym awokado, skropionym oliwą z pierwszego tłoczenia, doprawionym płatkami chili, solą morską i świeżymi ziołami. Chcesz dodać białka? Dorzuć jajko w koszulce albo plaster wędzonego łososia.

Dlaczego sauvignon blanc?
To wino to eksplozja ziołowo-cytrusowych nut – idealnie pasuje do awokado. Jego kwasowość równoważy kremową strukturę tosta i daje efekt podobny do skropienia wszystkiego sokiem z cytryny. Najlepsze będą wersje z Nowej Zelandii, Doliny Loary lub Friuli.

Omlet z warzywami + różowe sangiovese

Na ogół znajdziemy tu wszystko: podsmażoną szynkę, kolorową paprykę, cebulę, pieczarki, ser – całość otulona ściętym jajkiem. Danie jest sycące, aromatyczne i bardzo domowe.

Dlaczego różowe wino?
Różowe wino z odmiany sangiovese (lub garnacha) ma lekką strukturę, ale sporo charakteru. Podkreśla umami z szynki i sera, ale nie przytłacza jajek. Wybieraj wina z intensywnym aromatem i dobrą kwasowością – takie, które dobrze smakują lekko schłodzone.

Śniadanie na kaca

Puszysty omlet ziołowy – na szybkie i romantyczne śniadanie!

Pancakes z borówkami + moscato d’Asti

Puszyste placuszki, świeże jagody, masło i syrop klonowy – wystarczy kilka składników, by stworzyć prawdziwe śniadanie „dla duszy”. Idealne na leniwy weekend, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale z klasą.

Dlaczego moscato d’Asti?
To lekko musujące, niskoprocentowe, aromatyczne wino z Piemontu. Cechuje je delikatna słodycz i smaki owoców pestkowych, cytrusów, kwiatów. Idealnie uzupełnia jagody, nie zagłuszając ich. A bąbelki? Tylko dodają magii!

Frittata z warzywami + vermentino

Frittata to włoska odpowiedź na omlet – bardziej konkretna, pieczona lub smażona na bardzo małym ogniu, z dodatkiem warzyw, ziół i serów. Wersja z pieczoną papryką, brokułami, szpinakiem i parmezanem jest lekka, ale sycąca. Możesz dodać odrobinę ricotty lub sera pecorino, by wzbogacić strukturę.

Dlaczego vermentino?
To włoskie białe wina o wyraźnej kwasowości i mineralności świetnie równoważą smaki jajek i warzyw. Dają uczucie świeżości i nie dominują potrawy. Doskonałe również do frittaty na zimno.

Jajka po benedyktyńsku + extra dry prosecco

Chrupiąca bułeczka, plaster boczku, idealne jajko w koszulce i aksamitny sos holenderski – jajka po benedyktyńsku to jedno z najbardziej luksusowych śniadań. Wymagają precyzji, ale smak wynagradza wszystko.

Dlaczego extra dry prosecco?
Prosecco w wersji extra dry (czyli lekko słodkawe) podkreśla słoność boczku i maślaną strukturę sosu holenderskiego. Bąbelki odświeżają, a delikatna słodycz działa jak kontrast. To jedno z tych win, które robią różnicę nawet przy klasycznym brunchu.

Śniadanie na kaca

Pyszne jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim.

Francuskie tosty z boczkiem + wytrawny riesling

Francuskie tosty zanurzone w jajecznej masie, usmażone na złoto i polane masłem to klasyk. Ale dodaj do tego chrupiący boczek, a śniadanie zyskuje nowy wymiar – zbalansowany i bardzo aromatyczny.

Dlaczego wytrawny riesling?
Jego wysoka kwasowość świetnie przełamuje tłustość boczku. Nuty cytrusowe i mineralność odświeżają podniebienie, a nieco roślinny aromat świetnie wpisuje się w klimat śniadania. Szukaj butelek z Alzacji lub niemieckiego Rheingau.

 

Naleśniki z serem i truskawkami + crémant rosé

Cienki naleśnik z delikatnym nadzieniem serowym, polany miodem, posypany truskawkami i cukrem pudrem – brzmi jak deser? Może. Ale w wersji śniadaniowej to po prostu perfekcja. Ciepłe, lekkie, nieprzesłodzone – idealne dla tych, którzy kochają śniadania z klasą.

Dlaczego crémant rosé
Musujące wino z Francji, o delikatnym różowym kolorze i aromatach truskawek, malin i drożdżowego pieczywa. Bąbelki podkreślają kremowość ricotty, a kwasowość równoważy słodycz owoców. Idealne do długiego, niedzielnego poranka.

Chlebowy pudding z owocami + vin santo

To śniadanie to comfort food w czystej postaci. Kremowa konsystencja, słodkie owoce, lekko chrupiący wierzch – poranna poezja smaku! Najlepiej smakuje na bazie chałki lub brioche. Idealne danie z dodatkiem świeżych ziół (np. tymianku) lub chrupiących orzechów.

Dlaczego vin santo?
To słodkie wino z Toskanii, starzone w małych beczkach, ma nuty orzechów, karmelu, suszonych owoców i wanilii. Doskonale podkreśla pieczone owoce i karmelizowane nuty puddingu. Wystarczy kilka łyków – i poranek staje się lepszy.

Wino i śniadanie

Śniadaniowa zapiekanka, czyli pudding z rogalików francuskich (fot. depositphotos).

Zuza Milewska

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.