• omlet
2022-06-08

Ziołowy omlet w stylu włoskim

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • na winie

Klasyczne śniadanie, ale z małym twistem! Mleko zostawmy dla młodszych domowników. Te omlety robimy na bąbelkach!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 4

    jajka

  • 2

    łyżki wina musującego, np. prosecco

  • 0.5

    łyżki masła klarowanego

  • 1

    łyżeczka suszonego oregano

  • 2

    gałązki tymianku

  • sól, kolorowy pieprz w ziarnach

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do miski wbić jajka i rozkłócić z winem musującym. Z gałązek tymianku oberwać listki i razem z oregano wrzucić do masy jajecznej. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  2. Rozgrzać połowę masła klarowanego i wlać połowę masy jajecznej, równomiernie rozprowadzając ją po całej patelni.
  3. Smażyć aż wierzch się lekko zetnie. Omlet delikatnie zsunąć na talerz. W ten sam sposób przygotować drugi omlet. Można podawać z grzankami z masłem.

(fot. depositphotos)





  • Omlety warto też serwować z sałatką – 1/2 opakowania miksu sałat należy połączyć z kilkoma połówkami pomidorków koktajlowych i oprószyć solą oraz pieprzem. Całość polać 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczką octu jabłkowego (opcjonalnie). Wymieszać.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.