• śniadaniowy pudding z rogalików francuskich
2023-12-21

Pudding na croissantach z nutą rumu

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 25-35 minut
  • z rumem

Rogaliki francuskie na śniadanie? Pewnie! Ale tym razem w formie aromatycznego puddingu. Palce lizać!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 4

    duże rogaliki francuskie

  • 1

    szklanka śmietany 36%

  • 1

    szklanka mleka

  • 3

    jajka

  • 1

    łyżka rumu

  • 5

    łyżek cukru

  • szczypta soli

  • owoce lub dżem do podania

  • cukier puder do oprószenia

  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajka utrzeć z cukrem oraz rumem. Następnie dodać mleko, sól i śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
  2. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Rogaliki pokroić w mniejsze kawałki i ułożyć w naczyniu do zapiekania, a następnie zalać przygotowaną masą. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  3. Pudding wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 25-35 minut. Przed podaniem wierzch puddingu oprószyć cukrem pudrem. Serwować z ulubionymi owocami lub dżemem.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos).





Tagi rum ,śniadanie




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.