• śniadaniowe suflety na porze duszonym w winie
2023-02-09

Suflet z porem na winie

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • 30 minut
  • na winie

Pyszny, delikatny suflet przygotowany na porze duszonym wcześniej w białym winie. Najlepiej smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    por

  • 2

    jajka

  • 150

    ml bulionu warzywnego

  • 100

    ml białego wina wytrawnego

  • 2

    łyżki startego sera żółtego

  • 2

    łyżki jogurtu naturalnego

  • 1

    łyżka masła + do posmarowania foremek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Por opłukać i osuszyć, po czym pokroić w półplasterki. Jajka rozbić – białka oddzielić od żółtek.
  2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić por. Przez chwilę smażyć, mieszając, aż się zeszkli. Dolać bulion i wino. Por dusić, aż cały płyn odparuje. Przestudzić.
  3. Por zmiksować na gładką masę za pomocą blendera. Dodać starty ser, żółtka, jogurt oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dołożyć do masy z pora i delikatnie wymieszać łyżką.
  5. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Kokilki posmarować masłem i wypełnić masą z pora. Piec ok. 30 minut.

Sprawdź też! Jak przygotować idealne śniadanie do łóżka?

(fot. depositphotos)

 








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.