2025-08-14

Tradycyjna pasta di pomodoro con vino rosso

  • 2 porcje
  • 1 godzina
  • na winie
  • bez mięsa

Przepis prosto z zeszytu włoskiej nonny! Prawdziwy smak Italii.

SKŁADNIKI
  • 250

    g spaghetti lub innego włoskiego makaronu

  • 0.5

    łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 0.5

    łyżki masła

  • 0.5

    żółtej cebuli

  • 1

    marchewka

  • 1

    łodyga selera naciowego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    łyżeczka soli

  • 60

    ml czerwonego wina, np. chianti lub pinot noir

  • 400

    g pomidorów w puszce (najlepiej San Marzano)

  • czarny pieprz

  • 1

    mała garść listków bazylii

  • 1

    gałązka świeżego tymianku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę i marchewkę obrać, po czym razem z selerem umyć i pokroić w małą kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  2. W garnku rozgrzać oliwę z masłem. Następnie wrzucić cebulę, marchewkę oraz seler. Podsmażać ok. 5 minut.
  3. Składniki w garnku oprószyć solą i wrzucić czosnek. Wymieszać i smażyć przez 1-2 minuty.
  4. Warzywa zalać winem i gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory, posiekaną bazylię oraz tymianek. Sos dusić na małym ogniu przez 45 minut.
  5. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  6. Sos zmiksować za pomocą blendera na gładko, po czym doprawić pieprzem. Podawać z makaronem.

Czytaj także! Włoska whisky? Tak, to się dzieję naprawdę!

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Chianti

To wino, pochodzące z serca Toskanii, świetnie łączy się z pomidorowym sosem dzięki swojej naturalnej kwasowości, która podkreśla świeżość pomidorów i równoważy ich słodycz. Dodatkowo, delikatne nuty wiśni, ziół i przypraw obecne w chianti doskonale współgrają z czosnkiem, tymiankiem i bazylią, nadając potrawie dodatkowego aromatycznego wymiaru.

Dowiedz się więcej! Renesans chianti! Poznaj odmiany, których warto spróbować!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.