Inspiracje
Sylwestrowe przekąski na domówkę. Same kulinarne hity!
Już niewiele nas dzieli od powitania 2023 roku! Co w nim się wydarzy? Tego nikt przewidzieć nie umie, ale przynajmniej możemy zaplanować nasze sylwestrowe menu. To nie czas na eksperymenty, to czas wyłącznie na kulinarne hity! Dzięki nim Twoja domówka będzie niezapomniana. Zobacz, jak ze smakiem pożegnać stary i przywitać nowy rok!
Krewetki w panko na „shocie”
To może być hit Twojej domówki! Oto krewetki w bardzo imprezowym wydaniu – prezentują się świetnie w kieliszku wypełnionym majonezem i słodko-pikantnym sosem chili.
Krewetki obtoczone są w chrupiącej panierce panko. Kupisz ją już niemal w każdym sklepie, w markecie zaś szukaj jej w dziale z produktami kuchni azjatyckiej. W porównaniu do zwykłej bułki tartej panko jest drobniejsza, przez co nie wchłania tyle tłuszczu i jest bardziej chrupiąca.
Jak Ci się podoba ten pomysł?
Zapiekane małże pod parmezanem
Nieczęsto małże goszczą na karnawałowym stole, więc może czas to zmienić? Małże dusimy najpierw w białym winie (będą delikatniejsze), a następnie pieczemy z masłem czosnkowym pod parmezanem. Małże wyjmij z naczynia żaroodpornego i ułóż na talerzu. Jeśli na dnie zostało roztopione masło, możesz je zlać do miseczki i serwować jako dodatek małży – można w nim maczać pieczywo. Zapiekane małże pod parmezanem podawaj na ciepło.
Tortilla rolls z wędzonym łososiem
Prosta, ale efektowna przekąska, której nie może zabraknąć na Twojej domówce. Jak ją przygotujesz? To proste! Placki tortilli smarujemy kanapkowym serkiem śmietankowym (można zamienić na chrzanowy, jeśli wolicie ostrzejsze smaki), po czym wykładamy liście sałaty, kawałki wędzonego łososia oraz paprykę. Teraz wystarczy całość zrolować i gotowe!
Rulony zawsze owijamy dodatkowo folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Dzięki temu nie będą się rozwijać. Przed podaniem rozwiń z folii i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich możesz dodatkowo udekorować, by stanowiły piękną oprawę stołu.
Patties z kurczaka
To rodzaj małych kotlecików z kurczaka obtoczonych w chrupiącej panierce. Niektórzy nazywają je pasztecikami. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają skórce z cytryny oraz startej mozzarelli.
Patties często podaje się z keczupem lub innym pikantnym sosem jako przekąskę do piwa. Można je serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Grzanki ze śledziem
Najlepiej pasują do wódki. Połączenie śledzia i ćwikły z chrzanem to jedno z naszych ulubionych kombinacji. Rybę serwujemy na trójkątnych grzankach z ciemnego pieczywa. Dla dekoracji dodajemy plaster czerwonej cebuli oraz rulonik z ogórka.
Sylwester to taka okazje, kiedy śledzika zabraknąć nie może. W tym wydaniu prezentuje się niezwykle elegancko.
Papryczki z fetą
Kolejna świetna zakąska, szczególnie do wódki. Małe papryczki wypełnione serowym nadzieniem i zanurzone w ziołowej oliwie… To jest to! Możesz je przygotować nawet w dniu imprezy – papryczkom wystarczy 4 godziny w lodówce i są już gotowe do chrupania w gronie gości.
Obok papryczek koniecznie połóż kilka kromek bagietki.
Paluchy francuskie z boczkiem
Zawsze przyrządzamy je z… poczwórnej porcji, bo bardzo szybko znikają ze stołu 🙂 Jest w nich coś takiego, że nie można przestać ich chrupać.
Bazą do przygotowania paluchów jest ciasto francuskie. Posypujemy je parmezanem, następnie dzielimy na paski. Każdy z nich skręcamy z boczkiem. To naprawdę proste. Jeszcze 15 minut w piekarniku i paluchy możemy maczać w naszym ulubionym dipie, np. czosnkowym.
Krewetki marynowane w bourbonie
Te szaszłyki rozkręcą niejedno spotkanie! Takiego oblicza krewetki na pewno nie znałeś! Najpierw biorą kąpiel w miodowej marynacie z bourbonem, a gdy już nabiorą smaku rumienimy je na rozgrzanej patelni. Co za aromat!
Z marynaty pozostałej po moczeniu krewetek można zrobić sos. Wystarczy podgrzewać ją w rondelku, aż zgęstnieje.
Szaszłyki z łososia
Zanim się obejrzysz, już będą gotowe! Cały sekret smaku tkwi w marynacie z wina i sosu sojowego. Ta mieszanka świetnie aromatyzuje łososia. Później wystarczy nabić kawałki ryby na patyczki do szaszłyków i wrzucić na chwilę na patelnię lub do piekarnika.
Łososia w takim wydaniu można serwować z sosem jogurtowym lub musztardowym. Palce lizać!
Grzanki z duszonymi na winie pieczarkami
Prosty, a jaki efektowny przepis. Zwykła pieczarka może być królową – wystarczy ją dobrze potraktować. W tym przypadku nie żałowaliśmy jej masła oraz białego wina i odwdzięczyła się przepięknym aromatem.
Pieczarki podajemy na grzance – dodatkowo posypujemy je parmezanem, by ser roztopił się podczas pieczenia. Szczęścia nigdy dość!
(fot. depositphotos)