2022-10-21
Paluchy francuskie z boczkiem
Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego z aromatycznym boczkiem. Idealne towarzystwo dla piwa.
SKŁADNIKI
-
1
opakowanie ciasta francuskiego
-
1
łyżka koncentratu pomidorowego
-
0.5
szklanki startego parmezanu
-
zioła prowansalskie
-
10
plastrów wędzonego boczku
-
1
żółtko
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i równomiernie posmarować koncentratem pomidorowym.
- Ciasto oprószyć ziołami prowansalskim i posypać parmezanem. Ser lekko docisnąć dłonią. Następnie ciasto podzielić na 10 równych prostokątów.
- Na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 plastrze boczku. Prostokąty z boczkiem delikatnie skręcić, po czym posmarować rozkłóconym żółtkiem.
- Paluchy ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionym dipem.
Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa
(fot. depositphotos)
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy