2022-10-21

Panierowane papryczki jalapeño

  • 8 porcji
  • 40 minut
  • na ostro

Przysmak dla prawdziwych wielbicieli ostrych smaków. Jest piekielnie ostro, ale i pysznie. Odważysz się?

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 8
  • 8

    papryczek jalapeño

  • 3

    plasterki boczku

  • 60

    g śmietankowego serka kanapkowego

  • 15

    g startego sera żółtego, np. goudy

  • 15

    g startego parmezanu

  • 80

    g solonych krakersów

  • mąka pszenna do panierowania

  • 125

    ml maślanki

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Papryczki naciąć wzdłuż i usunąć gniazda nasienne (najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach). Uwaga! Nie przekrawać papryczek do końca – powinny pozostać w całości, a my musimy zrobić jedynie nacięcie, które umożliwi napełnienie środka farszem.
  2. Papryczki wrzucić do wrzątku i gotować przez 2 minuty, po czym przecedzić i od razu przełożyć do miski z lodowatą wodą. Krakersy rozdrobnić w malakserze (powinny być drobne jak bułka tarta).
  3. Boczek pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na suchej patelni. Przełożyć do miseczki. Dodać oba starte sery oraz ser kanapkowy. Całość starannie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Papryczki wypełnić przygotowanym nadzieniem, lekko dociskając je, by wypełniło cały środek.
  5. Nafaszerowane papryczki zanurzyć w maślance, po czym obtoczyć równomiernie w mące.
  6. Następnie papryczki ponownie włożyć do maślanki i obtoczyć w rozdrobnionych krakersach.
  7. Jalapeño wrzucić na dobrze rozgrzany głęboki olej i smażyć ok. 2 minut, aż panierka nabierze złotego koloru. Na końcu osączyć na talerzu z nadmiaru tłuszczu.

Sprawdź też! 10 idealnych przekąsek do piwa

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.