• paluchy francuskie
2022-10-21

Paluchy francuskie z boczkiem

  • 10 porcji
  • 25 minut
  • 15 minut

Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego z aromatycznym boczkiem. Idealne towarzystwo dla piwa.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 10
  • 1

    opakowanie ciasta francuskiego

  • 1

    łyżka koncentratu pomidorowego

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu

  • zioła prowansalskie

  • 10

    plastrów wędzonego boczku

  • 1

    żółtko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i równomiernie posmarować koncentratem pomidorowym.
  2. Ciasto oprószyć ziołami prowansalskim i posypać parmezanem. Ser lekko docisnąć dłonią. Następnie ciasto podzielić na 10 równych prostokątów.
  3. Na każdym kawałku ciasta ułożyć po 1 plastrze boczku. Prostokąty z boczkiem delikatnie skręcić, po czym posmarować rozkłóconym żółtkiem.
  4. Paluchy ułożyć na blaszce wyścielonej pergaminem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec ok. 15 minut na złoty kolor. Podawać z ulubionym dipem.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.