2022-11-17
Papryczki z fetą
Chrupiące papryczki z serowym nadzieniem w ziołowej zalewie. Idealne do kieliszka wódki.
SKŁADNIKI
-
300
g małych papryczek, np. cherry
-
200
g sera feta
-
1
łyżka ziół prowansalskich lub dalmatyńskich
-
2
ząbki czosnku
-
3
łyżki octu jabłkowego
-
200
ml oliwy z oliwek + 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z fetą. Następnie dodać 2 łyżki oliwy i całość dokładnie połączyć.
- Papryczki opłukać i osuszyć, po czym ostrym nożem odciąć ogonki i ostrożnie usunąć gniazda nasienne.
- W rondelku zagotować 500 ml wody z dodatkiem octu jabłkowego. Do zalewy wrzucić papryczki i parzyć ok. 3 minut. Następnie przełożyć je na sitko i przelać zimną wodą.
Osuszyć. - Papryki napełnić przygotowanym serkiem, po czym przełożyć do słoika.
- Oliwę z oliwek wymieszać z ziołami i zalać nią papryki. Słoik zakręcić. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Sprawdź też! Zakąski do wódki. 7 sprawdzonych przepisów
- Zioła dalmatyńskie to wyjątkowa mieszanka ziół charakterystyczna dla kuchni śródziemnomorskiej. W składzie oprócz oregano, bazylii, majeranku czy tymianku znajdziemy też szałwię oraz lawendę.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy