Inspiracje

  • Romantyczny Sylwester we dwoje
2023-12-09

Randka w sylwestra? Powitajcie Nowy Rok tylko we dwoje!

Huczne bale, tłoczne domówki, głośne imprezy… Co powiecie na to, by Nowy Rok przywitać w całkiem innym stylu, czyli tylko we dwoje? Wyłączcie telefony, przygotujcie playlistę swoich ulubionych kawałków i spotkajcie się w kuchni – sercu każdego domu. Ugotujcie coś dobrego, śmiejcie się i żartujcie, sącząc pyszne wino.

A gdy już wszystko będzie gotowe, usiądźcie razem do stołu – elegancko ubrani lub w ukochanych dresach (to bez znaczenia!) – i rozkoszujcie się wspólnym posiłkiem. A później? Możecie potańczyć, obejrzeć film lub po prostu pogadać. Ważne, że nic NIE MUSICIE.

Sylwester to znakomita okazja, by zorganizować randkę w domu. Zdecydowanie za rzadko właśnie w ten sposób wykorzystujemy potencjał tej magicznej nocy. A szkoda! Powitanie Nowego Roku nie musi być głośne i wiązać się z tłumem ludzi. Może być romantyczne i tylko we dwoje. Pozwólcie, że pomożemy Wam zorganizować ten wyjątkowy wieczór, by był niezapomniany.

Dobry początek. Małże duszone w kremowym sosie

Bardzo dobre rozpoczęcie wieczoru. Taka przystawka na pewno podsyci romantyczną atmosferę. Nie spieszcie się. Powoli delektujcie się tym wstępem, maczając pieczywo w aksamitnym sosie.

Sylwester we dwoje. Małże w sosie

Małże w śmietanowym sosie (fot. depositphotos).

Składniki:

  • 500 g mrożonych małży
  • 2 małe szalotki
  • 80 ml półwytrawnego białego wina
  • 60 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz gruboziarnisty do smaku

Przygotowanie:

  1. Małże przesypać na sitko i odstawić do rozmrożenia. Szalotki obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle.
  2. Do szalotek przecisnąć przez praskę czosnek i podsmażać 1 minutę. Następnie wlać wino i śmietanę. Składniki podgrzewać przez 2-3 minuty, by większość alkoholu odparowała. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Do sosu wrzucić rozmrożone i osuszone na ręczniku papierowym małże. Gotować w sosie pod przykryciem ok. 5 minut na dużym ogniu. Od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem, by równomiernie się obgotowały.
  4. Gotowe małże posypać posiekaną natką. Podawać z bagietką lub grzankami.

Sprawdź! Małże – przysmak z morskich głębin!

Gwiazda wieczoru. Kaczka w sosie pomarańczowym

Każda randka musi mieć swój główny punkt. Coś, na co będziecie czekać z niecierpliwością. W przypadku sylwestra we dwoje będą dwie wyjątkowe chwile – moment, gdy na stole pojawi się danie główne oraz pocałunek o północy!

Sylwester we dwoje. Kaczka w pomarańczach.

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym na winie (fot. depositphotos).

Składniki:

  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 1/3 szklanki białego wina wytrawnego
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1/3 łyżeczki suszonego estragonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piersi kaczki dokładnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Skórkę naciąć ostrym nożem w kratkę. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC.
  2. Mięso ułożyć na suchej rozgrzanej patelni skórką do dołu. Smażyć ok. 5 minut na złoty kolor, po czym piersi odwrócić na drugą stronę i podsmażać przez 2 minuty.
  3. Kaczkę razem z tłuszczem wytopionym podczas smażenia przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 20 minut.
  4. Gdy mięso będzie gotowe, zlać z naczynia tłuszcz z powrotem na patelnię, a kaczkę szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na czas przygotowania sosu.
  5. Jedną pomarańczę obrać, a z drugiej zetrzeć skórkę. Owoce podzielić na cząstki, a następnie usunąć z nich białe błonki.
  6. W miseczce wymieszać dżem, miód, cynamon, imbir oraz estragon. Dołożyć skórkę oraz kawałki pomarańczy.
  7. Tłuszcz na patelni podgrzać, po czym wlać wino. Gotować na średnim ogniu, aż alkohol odparuje. Dołożyć kawałki pomarańczy z miodem i przyprawami. Całość zagotować. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć patelnię z ognia. Doprawić do smaku.
  8. Kaczkę pokroić w plasterki i przełożyć na talerze, po czym polać przygotowanym sosem pomarańczowym.

Słodka chwila. Sylwestrowe tiramisu

Trudno wyobrazić sobie taką ucztę bez deseru. Każda randka musi mieć swój słodki moment. Oto Wasz – aksamitny krem przekładany biszkoptami.

Sylwester we dwoje. Deser

Włoskie tiramisu w karnawałowym wydaniu (fot. depositphotos).

Składniki:

  • kilka biszkoptów
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 filiżanki espresso
  • 50 ml likieru amaretto lub rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 120 g serka mascarpone
  • 120 ml śmietany 30%

Przygotowanie:

  1. Gorącą kawę wymieszać z 1/2 łyżki cukru i ostudzić. Następnie napar połączyć z alkoholem.
  2. Żółtko utrzeć z pozostałym cukrem na gęstą masę. Schłodzoną śmietanę utrzeć na sztywno. Miksując, stopniowo dodawać mascarpone.
  3. Do masy serowej dołożyć utarte żółtko i całość delikatnie wymieszać łyżką.
  4. Biszkopty namoczyć w kawie i wykładać naprzemiennie z masą serową w szklance lub kieliszku koktajlowym. Wierzch oprószyć kakao. Deser wstawić na 2 godziny do lodówki.

Talerz przekąsek do wina i nie tylko

Po uczcie możecie rozsiąść się wygodnie na kanapie. Otworzyć kolejne wino lub butelkę whisky i zanurzyć się w rozmowie. To Wy jesteście najważniejsi. Niech tym miłym chwilom i głębokim spojrzeniom w oczy towarzyszy deska pysznych przekąsek.

Sylwester we dwoje. Przekąski

Chrupiące bagietki z serem i konfiturą (fot. depositphotos).

Crostini z serem brie

  • 1 bagietka
  • 1 opakowanie sera brie
  • kilka orzechów włoskich
  • konfitura morelowa
  • masło do posmarowania

Bagietkę pokroić ukośnie w kromki, po czym wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC. Gdy się zrumienią, wyjąć i posmarować niewielką ilością masła. Brie pokroić na kawałki i ułożyć na grzankach. Na ser wyłożyć porcję konfitury i całość posypać posiekanymi orzechami. Można ozdobić gałązkami tymianku.

Sylwester we dwoje. Przekąski

Trójkąty tortilli z serem camembert (fot. depositphotos).

Tortilla z camembertem

  • 2 placki tortilla
  • 1 opakowanie sera camembert
  • konfitura żurawinowa
  • kilka orzechów pekan

Ser camembert pokroić w cienkie plasterki. Placki tortilli pokroić w trójkąty i ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia blasze. Następnie na każdym kawałku ułożyć plasterek sera.

Przekąski wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180ºC i piec ok. 5 minut, aż ser zacznie topnieć. Trójkąty wyjąć na talerz, ozdobić konfiturą żurawinową oraz orzechami pekan.

Sylwester we dwoje. Przekąski

Krewetki pieczone w boczku (fot. depositphotos).

Krewetki w boczku

  • 2 opakowania wędzonego boczku
  • 30 sztuk dużych krewetek (bez pancerzyków)
  • 1 cytryna

Krewetki rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym skropić cytryną. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC . Plastry boczku przekroić na pół. Każdą krewetkę owinąć kawałkiem boczku, po czym nabijać je po 4 sztuki na długie wykałaczki. Szaszłyki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 minut.

DOBRY POMYSŁ!

A może podczas Waszego wspólnego sylwestra odkryjecie nowe smaki podczas degustacji wina? To może być prawdziwa podróż dla Waszych zmysłów. Talerz przekąsek warto wtedy urozmaicić o różne rodzaje serów. Sprawdź koniecznie nasz poradnik: Jak przyrządzić deskę serów?

Imprezowy akcent. Karnawałowe galaretki na winie

Na Waszym stole nie może zabraknąć nuty sylwestrowego szaleństwa. Kolorowe galaretki na winie pełne owoców potrafią rozkręcić atmosferę.

Sylwester we dwoje. Przekąski

Winne galaretki z owocami (fot. depositphotos).

Składniki:

  • 1/2 arbuza
  • 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym
  • 500 ml wrzątku
  • 300 ml białego wina półwytrawnego
  • ulubione owoce, np. brzoskwinia, pomarańcza, winogrono, borówki, maliny

Przygotowanie:

  1. Galaretki zalać wrzątkiem i odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie z połówki arbuza wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, usuwając od razu pestki. Dodać pozostałe owoce (większe sztuki drobno pokroić) i wymieszać.
  2. Owoce przełożyć do arbuzowej miski. Do ciepłych galaretek wlać wino i całość dobrze wymieszać, a następnie zalać nimi owoce. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by galaretka dobrze stężała. Pokroić w trójkąty.

Uwaga! Świeży ananas, mango, papaja, kiwi, figi to owoce, które zawierają enzym zapobiegający ścinaniu się żelatyny. Jeśli chcesz ich użyć do tego deseru, wcześniej należy je zblanszować, czyli przelać wrzątkiem.

Toast o północy! Bąbelki na żurawinie

Można tradycyjnie, samym szampanem, ale bąbelki mogą też być bardzo dobrą bazą do robienia drinków. Może przywitacie Nowy Rok inaczej niż do tej pory?

Sylwester we dwoje. Drinki

Szampan z syropem żurawinowym (fot. depositphotos).

Składniki:

  • 2 łyżki syropu żurawinowego
  • wino musujące do dopełniania
  • kilka świeżych żurawin
  • 2 gałązki rozmarynu

Do 2 kieliszków typu flet wlać po 1 łyżce syropu żurawinowego. Następnie wlać wino musujące. Na końcu wrzucić kilka świeżych żurawin oraz po 1 gałązce rozmarynu.

Wybiła północ. Nowy Rok przywitajcie zimnymi ogniami i namiętnym pocałunkiem. Noc jest jednak jeszcze młoda. Bawcie się dalej i wznoście piękne toasty, trzymając w ręku drinki na szampanie. Bawcie się dobrze!

Zuza Milewska

 

(fot. depositphotos).








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.