Inspiracje
Nie tylko z tonikiem. Poznaj 8 pysznych koktajli na ginie
Gin to alkohol etylowy o mocy co najmniej 37,5% z dodatkiem redestylowanych lub macerowanych naturalnych składników lub olejków aromatycznych. Może być również barwiony i dosładzany. Występuje też w kilku rodzajach.
Gin jest jednym z najczęściej używanych alkoholi w miksach, przez co zyskał tak dużą popularność w barach. Coraz częściej pojawia się też w naszych domowych barkach. Kojarzy się głównie z tonikiem, ale na jego bazie można przygotować dużo innych i równie smacznych drinków. Pora się przekonać, jak gin potrafi zamieszać!
Klasyka gatunku! Gin and Tonic
Ten dwuskładnikowy koktajl z jednej strony jest banalny w wykonaniu, ale z drugiej wymaga Twojej niepodzielnej uwagi. Tu liczą się odpowiednie proporcje. Za dużo ginu, duch botaniczny przyćmi wyjątkowy smak toniku. Za dużo toniku, gin będzie niewyczuwalny.
Poznaj tę historię! Jak gin poznał tonik?
W obrębie tych dwóch składników istnieje jednak nieograniczone miejsce na eksperymenty. Jednak zanim znajdziesz złote proporcje, może upłynąć sporo ginu i toniku. Zacznij więc tę przygodę z nami – nasz uniwersalny przepis pozwoli od razu delektować się idealnym smakiem drinka.


Klasyczny gin z tonikiem (fot. depositphotos).
Gin Sour
Inna nazwa tego drinka to Army & Navy. To gin w wersji słodko-kwaśnej, czyli z dodatkiem soku z cytryny oraz słodkiego syropu. W tym przypadku tajnym składnikiem jest… syrop migdałowy. To wręcz idealna mieszanka słodyczy, cytrusowego orzeźwienia i cierpkości alkoholu.
Jeśli masz w domowym barku buteleczkę angostury, polecamy dodać 2-3 krople do drinka.


Koktajl na bazie ginu i syropu migdałowego (fot. depositphotos).
Martini Dry
Mówi się, że to jedno z najlepszych połączeń barmańskich wczechczasów. Kto by pomyślał, że gin i wytrawny wermut stworzą parę idealną. Martini Dry ponoć był ulubionym koktajlem samej królowej Elżbiety II i Franklina D. Roosevelta. Wcale nas to na dziwi. Wygląda i smakuje królewsko!
Ten drink jednak wymaga wyjątkowej oprawy – odpowiednie szkło i zielona oliwka nadają mu klasy oraz elegancji. Z takim koktajlem w ręku można poczuć się jak prawdziwa gwiazda filmowa.


Martini Dry ponoć był ulubionym koktajlem królowej Elżbiety II (fot. depositphotos).
French 75
To jeden z najbardziej klasycznych drinków – znajduje się na liście oficjalnych koktajli IBA (International Bartender Association). Jego bazą jest gin oraz szampan.
French 75 jest orzeźwiający, lekko pikantny i botaniczny. W zasadzie idealnie pasuje na każdą okazję – od wykwintnej kolacji lub randki we dwoje, po wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy filmie.


French 75 to mieszanka ginu i szampana (fot. depositphotos).
Miętowa lemoniada z ginem
Tradycyjna lemoniada wieje nudą? Trzeba zatem ją rozkręcić! Dodatek ginu sprawia, że napój robi się jeszcze bardziej orzeźwiający! To pewniak na spotkanie przy grillu lub podczas leniuchowania na balkonie w ciepłe wieczory.
Spróbuj, a na pewno będzie to hit w sezonie wiosenno-letnim. Nie żałuj kostek lodu i listków mięty!

Idealny poncz na wiosenno-letnie dni (fot. depositphotos).
Gin na jeżynie
Wiedziałeś, że gin świetnie smakuje w towarzystwie jeżyn? My też nie, dopóki sami nie spróbowaliśmy. Przepis ten jest dziełem przypadku, ale mówi się, że to właśnie przypadek bywa ojcem sukcesu 😉
Warto poznać ten duet, bo może nieźle namieszać. Do przygotowania tego miksu wykorzystaliśmy syrop i likier jeżynowy. Ich słodki smak świetnie zrównoważył się z botanicznym i wytrawnym charakterem ginu. Wyszło ciekawie! Dasz się namówić?

Gin z jeżynową nutą – oryginale połączenie smaków (fot. depositphotos).
Basil Smash z ogórkiem
Może gin z plasterkiem ogórka? To brzmi intrygująco! Ta para się naprawdę lubi. Ale jako że dobrego towarzystwa nigdy za wiele, do duetu dołącza bazylia.
To jeden z naszych ulubionych drinków, szczególnie w sezonie letnim. Czyste, soczyste orzeźwienie! Delikatnej słodyczy dodaje syrop cukrowy, ale czasami zamieniamy go na syrop klonowy lub płynny miód. Eksperymentuj!

Orzeźwiający drink z ogórkiem i aromatyczną bazylią (fot. depositphotos).
Poncz grejpfrutowy na ginie
Szykuje się spotkanie w większym gronie? To świetnie się składa, bo ten miks sprzyja dobrej zabawie! Świetne połączenie ginu, wina musującego i soku z czerwonych grejpfrutów.
Do ponczu oprócz kostek lodu wrzucamy też zmrożone plasterki różowego grejpfruta – z chwilą, gdy zaczną się rozmrażać, będą dodawać napojowi smaku.

Świetny poncz na imprezę lub grilla (fot. depositphotos).
(fot. depositphotos)