Akademia

  • Deska serów
2022-06-17

Deska serów idealnie skrojona do wina

Coraz częściej spotykamy się w gronie znajomych i przyjaciół, by degustować wina. To świetny pomysł, by razem spędzić czas, pogadać i poznać nowe smaki. Choć wino jest główną atrakcją wieczoru, to przyda mu się solidne wsparcie w postaci przekąsek. Idealnie do tego nada się deska serów, którą chętnie pomożemy Wam skomponować. Będzie pysznie!

Sery układamy w konkretnej kolejności. Zaczynamy od miękkich, półmiękkich, po czym przechodzimy do twardych i niebieskich pleśniowych. Każdy rodzaj sera można ułożyć na osobnej desce z dobranymi do nich dodatkami. Jeśli używamy jednej większej deski, sery powinno się ułożyć według ruchu wskazówki zegara.

Deska serów

Sery układamy w konkretnej kolejności w kierunku ruchu wskazówki zegara (fot. Karolina Grabowska/Pexels).

Sery miękkie

Na desce nie może zabraknąć popularnego camemberta i sera brie. Mają łagodny smak, kremowe rozpływające się w ustach wnętrze oraz aksamitną, jadalną skórkę. Przy nich możemy ułożyć pokrojone w długie paski marchewkę i seler, a także plastry wędliny. Najlepsze będą szynki długo dojrzewające, np. szwarcwaldzka lub prosciutto, salami, a także chorizo.

Deska serów

Camembert bardzo lubi towarzystwo szynek długo dojrzewających (fot. cottonbro/Pexels).

Sery półmiękkie

Tutaj powinien się znaleźć ser cheddar, który można połamać, oraz pokrojona w kostkę gouda. Je najlepiej podawać z dodatkiem świeżych owoców: winogron, borówek oraz pociętych w ćwiartki fig. Z tymi serami dobrze też będą komponować się oliwki. Dorzućmy również coś do pochrupania: kilka krakersów lub paluszków chlebowych.

Deska serów

Sery półmiękkie bardzo dobrze smakują z miodem (fot. aliona gumeniuk/Unsplash).

Sery twarde

Grana padano lub parmezan, gruyère, hiszpański ser Mahon, ser bursztyn – must have na naszej desce serów. Każdy z nich ma swój charakter, co wzbogaci naszą degustację. Do serów twardych warto dołożyć suszone owoce, szczególnie morele, rodzynki i żurawinę. Na koniec dodajmy kilka kromek chrupiącej bagietki. Zestaw idealny!

Deska serów

Na desce nie może zabraknąć serów twardych typu parmezan.

Sery z niebieską pleśnią

Gorgonzola, rokfor, Lazur – doskonałe dopełnienie całości. Ale żeby było idealnie, warto podać je posypane orzechami (najlepiej mieszanką). Z boku koniecznie musi znaleźć się mały słoiczek z płynnym miodem. Te sery wymagają naprawdę królewskiej oprawy.

Deska serów

Gorgonzola świetnie smakuje z orzechami (fot. Towfiqu barbhuiya/Unsplash).

Poza dedykowanymi do konkretnych serów dodatkami, przy desce warto jeszcze postawić słoiczek z paprykowo-bakłażanową pastą ajvar (łagodną lub pikantną) oraz konfiturę żurawinową. Można także podać chutney, np. z czerwonej cebuli. Aby wszystko prezentowało się pięknie, całość udekorujmy świeżymi ziołami. Nasza deska serów jest już gotowa. Można otwierać wino!

Deska serów

Pomysł na romantyczny wieczór. Deska serów i wino (fot. Aaron Huber/Unsplash).

Zuza Milewska





Tagi wino




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.