2022-12-16
Zapiekane małże pod parmezanem
Najpierw małże gotujemy w winie, a później zapiekamy z masłem czosnkowym pod parmezanem.
SKŁADNIKI
-
1
kg oczyszczonych małży
-
1
kieliszek białego wina wytrawnego
-
1
szalotka
-
2
ząbki czosnku
-
2
łyżki oliwy
-
50
g masła
-
starty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 240ºC. Szalotkę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać małże i wlać wino. Dusić je pod przykryciem na dużym ogniu przez 3-5 minut, aż się otworzą. Małże odcedzić.
- Z każdej małży odłamać pustą połówkę muszli i wyrzucić. Połówki z małżą ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na każdej małży ułożyć odrobinę masła czosnkowego i posypać startym parmezanem.
- Małże wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 5 minut, aż ser się roztopi.
Sprawdź też! Małże – przysmak z morskich głębin
(fot. depositphotos)
- Małże, które się nie otworzyły podczas gotowania, należy wyrzucić.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy