Soave
To wino powstało na bazie dwóch szczepów: garganega i trebbiano. W smaku jest delikatne, dobrze wyważone. Wyczuwalne są białe kwiaty, zielone jabłka i banan. Wino jest też bardzo lekkie i orzeźwiające – idealne na coraz cieplejsze dni.
Ekspresowy obiad na wiosnę! Kremowe oraz delikatne risotto na winie z młodą botwinką.
pęczek botwinki
mała cebula
ząbki czosnku
szklanki ryżu do risotto (arborio)
ml białego wina wytrawnego
szklanki bulionu warzywnego
starty parmezan do posypania
łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
Sprawdź też! Jak łączyć wino i jedzenie? Podstawy foodpairingu
To wino powstało na bazie dwóch szczepów: garganega i trebbiano. W smaku jest delikatne, dobrze wyważone. Wyczuwalne są białe kwiaty, zielone jabłka i banan. Wino jest też bardzo lekkie i orzeźwiające – idealne na coraz cieplejsze dni.