• Grillowana ryba z marynacie na rumie.
2024-04-08

Grillowane dzwonka łososia z rumem

  • 2 porcje
  • 25 minut + czas oczekiwania
  • na rumie

Aromatyczna, soczysta ryba prosto ze skwierczącego rusztu! Pycha. A smaku jej dodaje charakterny rum!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    dzwonka łososia

  • 50

    ml syropu klonowego

  • 60

    ml rumu

  • 1

    łyżka masła

  • 2

    łyżeczki mielonego imbiru

  • 1

    łyżeczka soli morskiej

  • 0.5

    łyżeczki czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rum wymieszać z syropem klonowym, imbirem, świeżo mieloną solą oraz pieprzem.
  2. Dzwonka łososia posmarować przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić na 4 godziny do lodówki.
  3. Rybę wyjąć z marynaty. Pozostałą w naczyniu zalewę przelać do rondelka. Dodać masło i całość gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Odstawić.
  4. Dzwonka łososia ułożyć na tacce do grilla i wyłożyć na rozgrzany ruszt. Smażyć przez 3-4 minuty, aż ryba zacznie się rumienić.
  5. Łososia ostrożnie odwrócić na drugą stronę i dalej grillować na złoty kolor, smarując wierzch zredukowanym sosem na rumie. Dzwonka można podawać z grillowanymi warzywami.

Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.