• Pyszny makaron z hiszpańską kiełbasą.
2024-04-04

Penne z chorizo i wódką

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na wódce

Śmiesznie łatwy przepis, ale w smaku robi się poważnie! To danie nigdy nie zawodzi. Jego tajemnicą jest dobrej jakości hiszpańska kiełbasa i polska wódka.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 1

    kiełbasa chorizo​

  • 2

    łyżki śmietany 30%

  • 0.5

    cebuli

  • 100

    g krojonych pomidorów w puszce

  • 250

    g makaronu penne

  • 50

    ml wódki

  • 1

    łyżka oleju do smażenia

  • sól, pieprz

  • liście bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente według przepisu na opakowaniu, po czym odcedzić. Chorizo pokroić w plasterki.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać plasterki chorizo i podsmażać, aż się zrumienią.
  3. Do składników dodać wódkę, pomidory i śmietanę. Całość gotować przez kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż powstanie kremowy sos. Doprawić solą oraz pieprzem.
  4. Makaron przełożyć do sosu i wymieszać. Przez chwilę podgrzewać. Penne przełożyć na talerze i udekorować listkami bazylii.

Sprawdź też! 6 pomysłów na randkę w domu

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.