• Pulpety na spaghetii
2024-10-18

Pulpety duszone na czerwonym winie ze spaghetti

  • 4 porcje
  • 50 minut
  • na winie

Goście wpadają na kolację, a Ty nie wiesz, co ugotować? To danie skradnie ich serce. Nie zapomnij podać kieliszków z włoskim winem!

SKŁADNIKI
  • Pulpety:

  • 500

    g mielonej wołowiny

  • 0.5

    dużej cebuli

  • 1

    jajko

  • 3

    łyżki startego parmezanu

  • 3

    łyżki panko

  • 1

    łyżka oleju

  • 1

    łyżka masła

  • sól, pieprz

  • Sos pomidorowy:

  • 0.5

    dużej cebuli

  • 2

    łodygi selera naciowego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 400

    g krojonych pomidorów z puszki

  • 2

    łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1

    łyżeczka suszonego tymianku

  • 100

    ml czerwonego wina wytrawnego

  • 1

    łyżeczka brązowego cukru

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

  • Dodatkowo:

  • 400

    g makaronu spaghetti

  • starty parmezan (opcjonalnie)

  • listki bazylii do dekoracji

  • sól

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować pulpety: mięso przełożyć do miski i dodać jajko, parmezan, panko oraz dużą szczyptę soli oraz pieprzu. Cebulę drobno posiekać i dołożyć do wołowiny. Całość dokładnie wymieszać ręką i uformować niewielkie pulpety.
  2. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Ułożyć pulpety i smażyć przez 5-6 minut, często je obracając, by zrumieniły się ze wszystkich stron.
  3. Pulpety podlać winem i dusić przez chwilę na małym ogniu. W międzyczasie posiekać cebulę, seler oraz czosnek i dołożyć do mięsa, gdy większość alkoholu odparuje. Smażyć przez 3-4 minuty, aż warzywa lekko zmiękną.
  4. Do składników na patelni dołożyć pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, tymianek oraz brązowy cukier. Wymieszać wszystko razem i doprowadzić sos do wrzenia. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  5. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Kiedy będzie gotowy, odcedzić i rozdzielić na 4 talerze. Na każdym wyłożyć porcje pulpetów z sosem. Danie można posypać startym parmezanem. Podawać ozdobione listkami bazylii.

Sprawdź też! Przekąski do wina. 8 przepisów na wieczór z przyjaciółmi

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Sangiovese

To włoskie wino doskonale komponuje się z pomidorowymi sosami dzięki swojej kwasowości, która idealnie balansuje smak pomidorów. Dodatkowo jego średnia taniczność i czerwone owocowe nuty dobrze podkreślą smak mięsa wołowego. Takiego towarzystwa nam właśnie potrzeba!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.