2024-10-17
Kurczak Tikka z nutą tequili
Jeśli marzy Ci się soczysty, aromatyczny kurczak z nutą orientu, ten przepis jest dla Ciebie! Przygotowujemy go w piekarniku, ale latem może trafić na grilla.
SKŁADNIKI
- 3
duże piersi kurczaka
- 75
g jogurtu greckiego
- 2
łyżki pasty z imbiru
- 1
łyżka proszku curry
- 1
łyżeczka mielonego kuminu
- 1
łyżeczka mielonej kolendry
- 1
łyżeczka mielonej kurkumy
- 1
łyżeczka wędzonej papryki
- 2
łyżeczki łagodnego chili w proszku
- 1
łyżka soku z cytryny
- 2
łyżki tequili
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Kurczaka pokroić w dużą kostkę, po czym dodać jogurt, pastę z imbiru, curry, kumin, kolendrę, kurkumę, wędzoną paprykę, chili oraz wlać sok z cytryny i tequilę. Na końcu dołożyć sporą szczyptę soli i pieprzu i całość dobrze wymieszać.
- Mięso przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kawałki kurczaka nabijać na wykałaczki i ułożyć na ruszcie. Piec przez 20-25 minut na złoty kolor, często obracając (mięso można też piec w piekarniku w temp. 220°C). Podawać z ulubionymi dodatkami.
(fot. depositphotos)
- Na ostatnie 5 minut można włączyć opcję grilla (górna grzałka), aby uzyskać bardziej chrupiącą i przypieczoną powierzchnię.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy