• Szaszłyki z łososia
2022-12-16

Szaszłyki z łososia

  • 8 porcji
  • 20 minut + oczekiwanie
  • na winie

Kawałki ryby marynowane w winie i zrumienione na patelni. Szaszłyki przygotujesz błyskawicznie.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 8
  • 800

    g filetów z łososia

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 80

    ml wytrawnego białego wina

  • 1

    łyżeczka sosu sojowego

  • olej do smażenia (np. arachidowy)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Łososia osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w dużą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Oliwę połączyć z białym winem oraz sosem sojowym. Przygotowaną marynatą zalać rybę. Odstawić na 30 minut.
  3. Kawałki łososia nabić na patyczki do szaszłyków i smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju przez 3-4 minuty.

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Gewürztraminer

Łosoś jest nieco tłustszą rybą, o bardziej zbitej, mięsistej budowie, dlatego dobrze łączyć go z winem, które miało kontakt z dębową beczką. Świetnie sprawdzi się wino ze szczepu gewürztraminer, które często ma bogaty, złożony smak z lekką słoną mineralną nutą w finiszu.

  • Szaszłyki można też upiec w piekarniku. Wystarczy 10-15 minut w temp. 180ºC.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.