Akademia

  • Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina
2024-01-05

Gewürztraminer – niezwykłe wino, które pachnie różą

Gewürztraminer jest nazywany „winem dla początkujących”. Oznacza to, że jest to jedna z najłatwiejszych do rozpoznania odmian. Tego intensywnie owocowego, perfumowanego aromatu nie da się pomylić z żadnym innym winem.

Gewürztraminer to biała odmiana winorośli o różowej skórce. Robi się z niej mocno aromatyczne wina o złotym kolorze, często z miedzianymi refleksami, o wielu stylach – od wytrawnych po słodkie, w tym w wersjach z późnych zbiorów lub botrytyzowanych. To, co łączy je wszystkie, to charakterystyczny aromat, niezapomniana przyprawa (np. imbir i trawa cytrynowa) oraz imponująca umiejętność łączenia z potrawami, które mogą sprawiać problemy innym winom.

Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina

Z odmiany gewürztraminer powstają mocno aromatyczne wina o złotym kolorze.

Fakt, że gewürztraminer to jedna z najłatwiejszych do rozpoznania odmian wcale nie jest zarzutem, wręcz przeciwnie. To bardzo interesujące i intrygujące wino, które przynosi wiele przyjemności. Jest wyjątkowe, dlatego zasługuje, by poznać je lepiej i docenić w każdym aspekcie.

Skąd pochodzi gewürztraminer?

Gewürztraminer jest szeroko uprawiany w całych Niemczech i Alzacji – francuskim regionie. Chociaż jest to niemieckie winogrono, można powiedzieć, że jego duchową ojczyzną jest jednak Alzacja. To tu powstają najbardziej urzekające wina – pełne, wytrawne Grand Cru, mocne wina z późnego zbioru Vendange Tardive oraz soczyście słodkie wina znane jako Sélection de Grains Noble.

Bogate gleby gliniaste występujące w Alzacji okazały się idealnym środowiskiem do produkcji pełnych win gewürztraminer.

Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina

Widok na winnice w Alzacji.

Z powodzeniem tę odmianę uprawia się także w innych krajach. Austriacki gewürztraminer potrafi być pyszny, świetne wina z tej odmiany powstają również w północno-wschodnich Włoszech, w regionie Alto-Adige. Winorośl tę spotkać może też w Hiszpanii, w regionie Penedès oraz Europie Wschodniej, w tym w Węgrzech, Słowenii, Rumunii oraz Bułgarii.

Winogrono nie jest zbyt obecne w Nowym Świecie, ponieważ preferuje chłodny klimat, ale znalazło też dom w Nowym Jorku, Kalifornii i Waszyngtonie. Uprawia się je też w Chile, gdzie południowa część kraju ma klimat wystarczająco chłodny dla gewürztraminera.

W Australii uprawia się go na kilkuset akrach w w chłodniejszych rejonach Wiktorii, Tasmanii, Adelaide Hills, Eden Valley i Clare Valley. Ze względu na gorący klimat winogrona należy zbierać wcześnie, zanim rozwiną swój aromat.

Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina

Winnica w Niemczech w słynnym regionie Pfalz.

Gewürztraminer – co to za wino?

Gewürztraminer to biała odmiana winogron, które można rozpoznać po mocnym, aromatycznym zapachu. Owoc ma grubą skórkę, która zapewnia wysoki poziom związków fenolowych, nadających winu charakterystyczny, pełny smak o oleistej teksturze.

Niektórzy winiarze celowo równoważą lekko gorzkie cechy fenolowe niewielką ilością cukru resztkowego, co w połączeniu z wysoką zawartością naturalnego alkoholu występującego w tej odmianie daje wino pełne i bogate.

Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina

Wino powstaje w wielu stylach – od wytrawnych po słodkie, w tym w wersjach z późnych zbiorów.

Miejsce i sposób uprawy może mieć znaczący wpływ na charakter wina produkowanego z winogron gewürztraminer, ale ogólnie rzecz biorąc, wino będzie prezentować kombinację nut liczi i owoców pestkowych, przypraw i nut kwiatowych.

Warto też podkreślić, że gewürztraminer oferuje również doskonałą jakość w atrakcyjnej cenie. Dobrze wykonane wina można znaleźć za mniej niż 80 zł, a te na poziomie Grand Cru, godne uwagi egzemplarze z Alzacji są dostępne za niższą cenę niż ich równorzędne odpowiedniki w innych częściach Francji.

Jak pachnie i smakuje gewürztraminer?

Te wina są zazwyczaj pełne i dojrzałe, o wysokiej zawartości alkoholu i stosunkowo niskiej kwasowości. Są również bardzo aromatyczne – niezależnie od tego, czy wina są produkowane w stylu wytrawnym, półwytrawnym czy słodkim, wykazują perfumowane nuty róży, imbiru, miodu i skórki pomarańczowej, uzupełniające owoce grejpfruta, liczi i brzoskwini. Kiedy pojawia się szlachetna pleść, ujawniają się także nuty suszonych owoców.

Najlepsze przykłady zapewniają równowagę pomiędzy bogactwem i kwasowością. Połączenie tego bogatego profilu owocowego i niższego poziomu kwasowości daje w ustach gładkie, jedwabiste odczucie, czasami graniczące z oleistością.

Proste wina gewürztraminer, które nie mają określonego pochodzenia poza AC Alsace, są zwykle średnio treściwe i półwytrawne lub półsłodkie. Chociaż te wina są proste, nadal powinny wykazywać się typowymi cechami charakterystycznymi, z pikantnymi owocami i lekko gorzkim finiszem.

Najsłynniejsze odmiany winorośli. 8 prawdziwych gwiazd w winiarstwie!

Jak łączyć gewürztraminera z jedzeniem?

Łączenie potraw z gewürztraminerem oferuje nieograniczone możliwości. Naturalnie niska kwasowość i słodycz winogron sprawia, że idealnie komponują się z pikantnymi daniami kuchni tajskiej lub indyjskiej. Wytrawniejsze style nawet mogą stanowić dobrą alternatywę dla bogatych i jedwabistych czerwieni.

Gewürztraminer to idealne wino brunchowe, gdzie jego owocowa słodycz łączy się z sałatką owocową, goframi lub quichami.

Słodkie gewürztraminery można łączyć z deserami, takimi jak tarty owocowe, ale najlepiej smakują ze słodkościami z cynamonem, orzechami i suszonymi owocami.

Gewürztraminer - opis i charakterystyka wina

Gewürztraminer to idealne wino do pikantnych dań kuchni azjatyckiej.

Wina deserowe z gewürztraminera dobrze również komponują się z każdym rodzajem miękkiego sera, zwłaszcza ostrymi, słonymi serami, takimi jak roquefort.

Niezwykle trudno dopasować wino do kuchni azjatyckiej, ale to aromatyczne białe jest świetnym rozwiązaniem tej kulinarnej zagadki – spróbuj tego połączenia, a się zakochasz!

Konrad Bukowski

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.