• policzki wołowe w winnym sosie
2022-12-01

Policzki wołowe w sosie

  • 6 porcji
  • 2 i 1/2 godziny
  • na winie

Chcesz zaimponować gościom, a może udowodnić, że gotowanie to nic trudnego? Właśnie znalazłeś idealny przepis, by dać kulinarny popis!

SKŁADNIKI
  • 1.5

    kg policzków wołowych

  • 4

    łyżki oleju rzepakowego

  • 2

    duże cebule

  • 4

    ząbki czosnku

  • 2

    marchewki

  • 1

    pietruszka

  • 2

    łodygi selera naciowego

  • 6

    goździków

  • 3

    ziarna ziela angielskiego

  • 2

    liście laurowe

  • 200

    ml czerwonego wytrawnego wina

  • 1

    szklanka wody

  • 0.5

    pęczka świeżego tymianku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Warzywa opłukać i obrać. Cebulę, pietruszkę oraz seler naciowy pokroić w dużą kostkę. Czosnek pociąć w ćwiartki, a marchewkę w plastry.
  2. Policzki wołowe dokładnie umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym odkroić z nich białe błonki. Większe policzki można przekroić na pół.
  3. W garnku rozgrzać olej. Mięso oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem i przesmażyć na dużym ogniu. Policzki przełożyć na talerz.
  4. Na pozostałym w garnku tłuszczu zrumienić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę oraz seler. Całość podsmażać przez kilka minut.
  5. W międzyczasie goździki oraz ziele angielskie przełożyć do moździerza i rozkruszyć. Razem z liśćmi laurowymi dołożyć do warzyw. Na końcu wlać wino i 1 szklankę wody.
  6. Do składników w garnku dołożyć policzki wołowe. Wrzucić tymianek. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

Sprawdź też! Wołowina duszona z rumem i kawą





TO PASUJE

Syrah

Winorośl wywodzi się z południa Francji, ale chętnie uprawiana jest w USA, Chile, Argentynie oraz RPA. Wina tego szczepu (szczególnie te o francuskim pochodzeniu) charakteryzują się pikantnym aromatem śliwki, oliwek, a także nutą zielonego pieprzu. Są doskonałe jako dodatek i składnik do duszonych mięs.

  • Jeśli sos będzie za rzadki, trzeba go zredukować: policzki wyjąć, a sos gotować przez kilka minut na średnim ogniu. Można też dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozrobionej z 3 łyżkami zimnej wody, po czym doprowadzić do wrzenia. Na końcu z powrotem wrzucić mięso.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.