• Pieczeń po włosku z ziołami na białym winie
2022-12-06

Pieczeń po włosku z ziołami i parmezanem

  • 6 porcji
  • 40 minut + oczekiwanie
  • 90 minut
  • na winie

Aromatyczne mięso wypełnione ziołowo-serowym farszem i pieczone w bulionie z białym winem. 

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 6
  • 2

    kg szynki (bez kości)

  • 150

    g parmezanu

  • 100

    g sera typu feta

  • 4

    gałązki świeżego tymianku

  • 4

    gałązki świeżego oregano

  • 4

    gałązki świeżej bazylii

  • 4

    gałązki świeżej mięty

  • 2

    gałązki świeżego rozmarynu

  • 2

    żółtka

  • 0.5

    szklanki białego wina wytrawnego

  • 1

    szklanka bulionu warzywnego

  • 6

    łyżek oliwy z oliwek

  • 5

    ząbków czosnku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przygotować marynatę: 3 ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z oliwą z oliwek. Dodać po szczypcie soli oraz pieprzu.
  2. Szynkę opłukać i dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, po czym naciąć wzdłuż do połowy mięsa – zrobić 4 kieszonki. Mięso równomiernie posmarować marynatą, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  3. Zioła starannie opłukać i osuszyć, a następnie drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Resztę czosnku obrać, przecisnąć przez praskę i połączyć z ziołami oraz parmezanem. Dołożyć pokruszoną fetę i żółtka. Składniki dokładnie wymieszać.
  5. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wypełnić nim nacięcia w szynce. Mięso obwiązać bawełnianym sznurkiem kuchennym.
  6. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Szynkę ułożyć do naczyniu żaroodpornym, a następnie podlać bulionem oraz winem. Piec ok. 90 minut do miękkości mięsa, od czasu do czasu polewając je powstałym sosem.

Sprawdź też! Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór





TO PASUJE

Chardonnay

Wieprzowina w tym wydaniu jest delikatna, podkreślona ziołowymi smakami, więc najlepiej będzie komponować się z winem białym. Polecamy beczkowane chardonnay, które jest cięższe, bardziej kremowe i oleiste, przez co świetnie łączy się z mięsami. Dębowe, dobrze zbudowane chardonnay zazwyczaj powstają w Kalifornii, więc tych butelek szukaj na sklepowych półkach.

  • Szynkę można też zamarynować w oliwie z suszonych pomidorów. Mięso będzie bardzo aromatyczne i zyska śródziemnomorski styl. Wtedy warto wrzucić kilka pokrojonych oliwek i suszonych pomidorów do farszu.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.