Inspiracje
Kuchnia włoska. 5 przepisów na romantyczny wieczór prosto ze słonecznej Italii
Jedz, módl się i kochaj – tak mawiają Włosi. Przygotuj zatem wyjątkową kolację dla dwojga, korzystając z jednego z naszych romantycznych przepisów, które smakują i pachną Italią. Wpuść do swojego domu trochę słońca i zamień kuchnię w małą włoską restaurację.
Tagliatelle al limone
Włoski makaron ze świeżym sosem cytrynowym – to jest boskie! Zapewniamy Cię, że to raj dla smakoszy!
To danie pochodzi z południowych Włoch, a konkretnie z półwyspu Sorrento i wybrzeża Amalfi. Oba te miejsce słyną z najlepszych cytryn na świecie, które zwykle używane do produkcji limoncello, kolejnego wspaniałego włoskiego produktu!
Tradycyjnie używa się makaronu spaghetti lub linguine, ale my uwielbiamy tagliatelle – ma większą powierzchnię, do której może przylegać pyszny sos. To idealne danie, które przywoła wakacyjną aurę nawet w środku jesiennego deszczu.
Winny łosoś po włosku
Zrumieniona na patelni ryba w winnym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami będzie idealna na randkę w stylu włoskim.
To proste, ale jednocześnie eleganckie danie, które można dość szybko przyrządzić nawet po długim dniu pracy. Warto wykorzystywać każdy możliwy moment, by celebrować chwile tylko we dwoje, ale bez dobrego jedzenia i kieliszka wina się nie obejdzie.
Bakłażan parmigiana
To jedno z najbardziej kultowych dań kuchni włoskiej. Składa się ze smażonych plasterków bakłażana, przekładanych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem.
Zapewniamy Cię – nie ma nic lepszego niż widok roztopionej mozzarelli, która się ciągnie po przekrojeniu bakłażana, który jest jak gąbka i chłonie mnóstwo smaku.
Co więcej, bakłażan to afrodyzjak, który nazywany jest gruszką miłością. Tym bardziej warto go zaprosić na wieczór we dwoje. Razem z kieliszkiem czerwonego wina zdecydowanie podgrzeje atmosferę.
Kurczak piccata na winie
Winno-maślana piccata z kaparami to łatwa kolacja, którą możesz przygotować nawet w tygodniu. To prosty i szybki przepis, który nie wymaga ani wyjątkowych umiejętności kulinarnych, ale wielu składników.
Czasami zadziwia nas, jak niepozorne połączenie podstawowych, dostępnych pod ręką produktów może dać tak zachwycające rezultaty.
Rigatoni arrabbiata
To klasyczny włoski makaron z pikantnym sosem na bazie pomidorów o odważnym i rustykalnym smaku, który z pewnością poruszy Twoje podniebienie! Idealny na posiłek w środku tygodnia, ale i wystarczająco elegancki, aby zaimponować drugiej połowie.
Lekki ogień w ustach z pewnością ugasi łyk lekko schłodzonego wina nebbiolo. Przy okazji wznieście toast za Waszą miłość – niech ten płomień nigdy nie gaśnie!
(fot. depositphotos)