2023-02-02

Bakłażan parmigiana

  • 2 porcje
  • 35 minut
  • 15-20 minut
  • bez mięsa

Bakłażan we włoskim stylu w towarzystwie mozzarelli i pomidorów. Można serwować jako przekąskę lub danie główne, ale zawsze z czerwonym winem!

SKŁADNIKI
  • 1

    bakłażan

  • 1

    kulka mozzarelli

  • 1

    cebula

  • 2

    ząbki czosnku

  • 160

    ml pulpy pomidorowej

  • 200

    g startego parmezanu

  • oliwa z oliwek

  • olej do smażenia

  • suszone oregano i bazylia

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Bakłażan umyć i osuszyć, po czym pokroić w cienkie talarki. Każdy plasterek oprószyć z obu stron solą i odstawić na 15 minut.
  2. Niewielką ilość oliwy wymieszać z oregano, bazylią oraz pieprzem. Plastry bakłażana wytrzeć ręcznikiem papierowym i posmarować z obu stron oliwą z ziołami, po czym zrumienić z obu stron na patelni grillowej.
  3. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać pulpę pomidorową i całość dusić przez 5 minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i oregano.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. W naczyniu do zapiekania na przemian wykładać bakłażan, porcję sosu, mozzarellę i parmezan. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich składników – ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy.
  5. Danie wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 15-20 minut. Przed podaniem wierzch można posypać parmezanem.

Sprawdź też! Bakłażan. Dlaczego nazywany jest gruszką miłości?

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Cabernet Sauvignon

Charakterystyczne dla cabernet sauvignon są nuty porzeczkowe i paprykowe. Cabernet Sauvignon produkowane w Bordeaux, Toskanii i Kalifornii jest zazwyczaj bardziej garbnikowe, cięższe, wręcz atramentowe – będzie idealnie pasować do bakłażanów. Jeśli jednak wolisz coś lżejszego, szukaj wina z Chile lub Argentyny.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
Marek

pieknie skomponowane smaki. wycieczka w nieznane z pieknym ladowaniem

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

1
0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.