2024-08-02

Winny łosoś po włosku

  • 2 porcje
  • 40 minut
  • z winem

Planujesz randkę w stylu włoskim? Zrumieniona na patelni ryba w winnym sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami będzie idealna.

SKŁADNIKI
  • 400

    g fileta z łososia

  • 1

    mała cebula

  • 6

    suszonych pomidorów

  • 2

    ząbki czosnku

  • 100

    g serka śmietankowego

  • 70

    g śmietany 30%

  • 125

    ml wody lub bulionu warzywnego

  • 80

    ml białego wina wytrawnego

  • 100

    g liści szpinaku

  • 2

    łyżki masła

  • 3

    łyżki startego parmezanu

  • 10

    oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać ok. 1 minuty. Wlać wino i całość podgrzewać, aż połowa alkoholu odparuje.
  2. Do cebuli wrzucić pokrojone suszone pomidory, serek śmietankowy i parmezan. Następnie wlać bulion lub wodę. Całość podgrzewać, mieszając, aż serek się rozpuści.
  3. Do składników dołożyć śmietanę 30%. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sos gotować przez 5 minut na średnim ogniu.
  4. Szpinak opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić do sosu. Podgrzewać przez 3 minuty.
  5. Łososia pokroić na równe kawałki i oprószyć je ze wszystkich stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i zrumienić na nim rybę (smażyć po 2 minuty z każdej strony).
  6. Rybę ułożyć na gorącym sosie (nie mieszać, by się nie rozpadła) i podgrzewać przez 5 minut pod przykryciem na małym ogniu. Na końcu wrzucić osączone oliwki. Danie polecamy serwować z makaronem tagliatelle.

Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!





TO PASUJE

Pinot grigio

Ten jeden z najpopularniejszych szczepów we Włoszech daje lekkie i rześkie wina, o intensywnym, czystym i przyjemnym aromacie. W winie można wyczuć nuty jabłek, cytrusów, miodu z delikatnymi akcentami korzennymi i kwiatowymi. To idealny trunek na aperitif lub dodatek do lekkiej sałatki, np. na bazie sosu winegret.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.