Krem z pieczonego czosnku
4 porcje
35 minut
45 minut
na winie
bez mięsa
To zaskakujący łatwy przepis, do którego chce się wracać. Łagodny smak pieczonego czosnku pasuje na każdy sezon.
-
3
-
1
-
1
-
1
-
0.5
szklanki białego wina półwytrawnego
-
4
szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
-
2
-
0.5
-
0.5
szklanki startego parmezanu + do podania
-
-
drobno posiekany koperek do podania
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Główki czosnku przeciąć w poprzek na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyścielonym folią aluminiową. Czosnek skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię. Piec ok. 45 minut, aż będzie miękki. Ostudzić.
- Cebulę drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle. Dolać wino i gotować ok. 1 minuty. Następnie dodać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż zmiękną.
- Gdy pieczony czosnek ostygnie, z główek wycisnąć ząbki i dołożyć je do zupy. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę oraz parmezan, po czym dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Na końcu doprawić do smaku.
- Zupę przelać do miseczek i podawać posypaną koperkiem i parmezanem. Krem można też serwować z grzankami lub chipsami z boczku.
Sprawdź też! Krewetki w kremowym sosie czosnkowym
(fot. depositphotos)
Gewürztraminer
Tym razem polecamy wino ze szczepu gewürztraminer. Należy do najbardziej aromatycznych odmian na świecie i zwykle daje wino o niskiej kwasowości ze względu na obecność cukru resztkowego – świetnie łączy się ze słodyczą pieczonego czosnku.
Sprawdź też! Gewürztraminer – niezwykłe wino, które pachnie różą