2024-03-06

Krem z pieczonego czosnku

  • 4 porcje
  • 35 minut
  • 45 minut
  • na winie
  • bez mięsa

To zaskakujący łatwy przepis, do którego chce się wracać. Łagodny smak pieczonego czosnku pasuje na każdy sezon.

SKŁADNIKI
  • 3

    główki czosnku

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek

  • 1

    łyżka masła

  • 1

    duża biała cebula

  • 0.5

    szklanki białego wina półwytrawnego

  • 4

    szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego

  • 2

    średnie ziemniaki

  • 0.5

    szklanki śmietany 30%

  • 0.5

    szklanki startego parmezanu + do podania

  • sól morska, pieprz

  • drobno posiekany koperek do podania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Główki czosnku przeciąć w poprzek na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyścielonym folią aluminiową. Czosnek skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folię. Piec ok. 45 minut, aż będzie miękki. Ostudzić.
  2. Cebulę drobno posiekać, po czym zeszklić na rozgrzanym maśle. Dolać wino i gotować ok. 1 minuty. Następnie dodać bulion. Całość doprowadzić do wrzenia.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż zmiękną.
  4. Gdy pieczony czosnek ostygnie, z główek wycisnąć ząbki i dołożyć je do zupy. Całość zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę oraz parmezan, po czym dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Na końcu doprawić do smaku.
  5. Zupę przelać do miseczek i podawać posypaną koperkiem i parmezanem. Krem można też serwować z grzankami lub chipsami z boczku.

Sprawdź też! Krewetki w kremowym sosie czosnkowym

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Gewürztraminer

Tym razem polecamy wino ze szczepu gewürztraminer. Należy do najbardziej aromatycznych odmian na świecie i zwykle daje wino o niskiej kwasowości ze względu na obecność cukru resztkowego – świetnie łączy się ze słodyczą pieczonego czosnku.

Sprawdź też! Gewürztraminer – niezwykłe wino, które pachnie różą




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.