• smazone przegrzebki podawane z dessingiem na wódce i limonce
2024-02-28

Przegrzebki z dressingiem na wódce i limonce

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • na tequili

Te proste smażone przegrzebki z wódką i sosem limonkowym to świetny pomysł na elegancką przystawkę. Idealna, by celebrować ważne chwile.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 12

    przegrzebków

  • 1

    limonka

  • 2

    łyżeczki nierafinowanego cukru

  • 2

    łyżeczki wody

  • 5

    łyżek wódki

  • świeżo zmielony czarny pieprz

  • 1

    łyżeczka oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

  1. Limonkę pokroić w ćwiartki, po czym zmiksować lub utrzeć za pomocą muddlera z cukrem. Dodać wodę oraz wódkę i całość dobrze wymieszać. Odstawić na kilka minut, by smaki się połączyły. Następnie płyn przecedzić prze małe sitko.
  2. Przegrzebki osuszyć ręcznikiem papierowym i posypać z obu stron świeżo zmielonym pieprzem, po czym smażyć na rozgrzanej oliwie po 30 sekund z każdej strony.
  3. Przegrzebki ułożyć na muszlach lub na dekoracyjnym talerzu i skropić przygotowanym dressingiem. Udekorować według uznania, np. plasterkiem chili i listkiem kolendry.

Sprawdź też! TOP 8. Najlepsze polskie wódki zbożowe

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.