• Pyszna zupa kremowa na winie z włoskimi pierożkami tortellini
2024-03-06

Kremowa zupa z tortellini i winem

  • 4 porcje
  • 40 minut
  • na winie
  • bez mięsa

Jej aromat cudownie rozchodzi się po całym domu, zwiastując pyszny obiad. Uwielbiamy takie chwile!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 1

    mała żółta cebula

  • 2

    łodygi selera

  • 2

    duże marchewki

  • 3

    ząbki czosnku

  • 400

    g serowych tortellini

  • 0.5

    łyżeczki mieszanki suszonych włoskich ziół

  • 1

    puszka pomidorów krojonych

  • 0.5

    szklanki wytrawnego wina białego

  • 0.5

    szklanki mąki pszennej

  • 6

    szklanek bulionu drobiowego

  • 1

    szklanka śmietany 30%

  • 1

    garść posiekanego świeżego szpinaku

  • starty parmezan do posypania

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cebulę, seler i marchewki drobno posiekać, po czym wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć ok. 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  2. Do składników dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz suszone zioła włoskie. Podgrzewać przez 5 minut. Następnie wlać wino i całość dusić przez kilka minut.
  3. Odlać ok. 1/2 szklanki płynu i rozmieszać w nim mąkę, po czym dodać do pomidorów i dokładnie połączyć.
  4. Mieszając, stopniowo dodawać bulion i całość zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wlać śmietanę i wymieszać. Całość doprawić do smaku.
  5. Do zupy wrzucić tortellini i gotować przez 1-2 minuty, aż będą al dente (zgodnie z opisem na opakowaniu). Danie podawać z posiekanym szpinakiem i posypane parmezanem.

Sprawdź też! Zupy kremy, jakich jeszcze nie jadłeś! 10 przepisów „z prądem” na co dzień

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Vermentino

Smak dojrzałych pomidorów, połączony z aromatycznymi ziołami, idealnie podkreślą lekkie nuty cytrusowe i mineralne włoskiego wina vermentino. Dzięki swojej świeżości i delikatnej kwasowości, doskonale komponuje się z naszą aromatyczną i kremową zupą.

  • Zupę można przygotować też na włoskiej kiełbasie. Wystarczy ją podsmażyć na patelni na samym początku, a następnie dodać warzywa.
  • Zupę polecamy podawać z z chrupiącymi grzankami – można je wcześniej natrzeć czosnkiem i posypać startym parmezanem.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.