• grillowane piersi kaczki na winie
2024-07-11

Jeżynowo-winna kaczka z rusztu

  • 2 porcje
  • 25 minut
  • na winie

Romantyczny obiad z grilla? To możliwe! Nasza kaczka w winnej glazurze podbije Wasze serca i podniebienia.

SKŁADNIKI
  • 2

    piersi z kaczki

  • 1

    szklanka czerwonego wina wytrawnego

  • 1

    szklanka jeżyn (mogą być mrożone)

  • 0.5

    łyżki musztardy

  • 0.5

    łyżki słodkiej papryki w proszku

  • 0.5

    łyżeczki papryczki chili w proszku

  • 1

    szczypta mielonego cynamonu

  • 1

    szczypta mielonej kolendry

  • sól, pieprz

  • olej

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wino podgrzewać na średnim ogniu przez 5-10 minut, aż zredukuje się o połowę. Wrzucić jeżyny i podgrzewać jeszcze 5 minut. Płyn przecedzić przez sitko o drobnych oczkach.
  2. Musztardę połączyć z paprykami w proszku, cynamonem, kolendrą oraz solą i pieprzem.
  3. Skórę kaczki delikatnie naciąć w kratkę, po czym piersi posmarować ze wszystkich stron olejem, a wierzch natrzeć mieszanką przypraw.
  4. Piersi kaczki umieścić na grillu skórą do dołu i smażyć 5-7 minut, aż się ładnie zrumieni.
  5. Mięso odwrócić i smażyć do 7 minut, co jakiś czas smarując jeżynowo-winną glazurą. Gotowe piersi zdjąć z grilla i odstawić na 5-10 minut, by mięso odpoczęło.

Tefal OptiGrill Elite XL

To urządzenie przeniesie Cię na zupełnie nowy poziom grillowania. OptiGrill Elite XL wyposażono w najnowocześniejsze rozwiązania. Ten elektryczny grill posiada aż 16 programów automatycznych. Intuicyjny asystent poprowadzi Cię krok po kroku, pomagając uzyskać stopień wysmażenia zgodny z Twoimi preferencjami. Z kolei system Automatic Sensor Cooking samodzielnie mierzy liczbę składników i ich grubość, dostosowując czas i temperaturę grillowania.

Dowiedz się więcej o urządzeniu: Nowy wymiar grillowania z Tefal OptiGrill Elite XL. Test. Recenzja

Tefal OptiGrill Elite XL

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Shiraz

Cechami tego wina jest głęboka, ciemna barwa, aromaty czarnego pieprzu i jeżyny oraz nuty lukrecji i anyżu. Pasuje nie tylko do kaczki, ale i wołowiny, szczególnie z grilla.

Dobrze wykonane wino na pewno zachwyci Cię zestawieniem obfitości i potężnej budowy z finezją i elegancją. Shiraz daje intensywny, skoncentrowany i bardzo złożony aromat, często z nutą ciemnej czekolady. Wino jest aksamitnie gładkie, choć z wyczuwalną taniną oraz owocową kwasowością.

  • Zamiast wina można użyć soku pomarańczowego. Też wyjdzie pysznie!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.