• Kurczak w aromatycznym sosie na ginie
2023-03-30

Smażony kurczak w sosie ginowym

  • 2 porcje
  • 30 minut
  • na ginie

Zabierz gin do kuchni! Ten kremowy sos doskonale smakuje z bogato doprawionym i przyrumienionym na patelni kurczakiem.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    filety z piersi kurczaka

  • 2

    łyżeczki suszonych jagód jałowca

  • 1

    łyżeczka ziaren ziela angielskiego

  • 1

    łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 0.5

    łyżeczki soli

  • 1

    łyżka oliwy z oliwek + do smażenia

  • 1

    szklanka bulionu drobiowego

  • 160

    g śmietany 30%

  • 3

    łyżki ginu

PRZYGOTOWANIE:

  1. 1 łyżeczkę jagód jałowca, ziele angielskie oraz pieprz przełożyć do moździerza, po czym dokładnie rozetrzeć (przyprawy można też zemleć w młynku). Dodać sól i całość dobrze wymieszać.
  2. Mięso opłukać, osuszyć i posmarować oliwą. Następnie równomiernie wetrzeć w nie mieszankę przypraw.
  3. Bulion przelać do rondelka. Wrzucić pozostałe jagody jałowca i gotować na dużym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.
  4. Do bulionu dodać gin oraz śmietanę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Filety zrumienić z dwóch stron na dobrze rozgrzanej na patelni oliwie – mięso można także przyrządzić na grillu. Piersi podawać polane przygotowanym sosem z ginem.

Sprawdź też! Czy warto wnieść alkohol do kuchni? Gotowanie z procentami

(fot. depositphotos)





TO PASUJE

Fords Gin

Fords Gin to klasyczny London Dry. Składniki roślinne pochodzące z całego świata nadają mu odważny i zrównoważony smak, który pozwala na wszechstronność w przygotowywaniu drinków i koktajli.

Receptura składa się z nasion jałowca i kolendry, a następnie w równych ilościach dodaje się skórkę cytryny, pomarańczy i grejpfruta, dzięgla oraz jaśminu. Całość uzupełniona została nutą kasji (cynamonowca wonnego) oraz irysa.

  • Sos ginowy świetnie smakuje również do steków wołowych – w sezonie grillowym to będzie hit!




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.