2023-03-30
Smażony kurczak w sosie ginowym
Zabierz gin do kuchni! Ten kremowy sos doskonale smakuje z bogato doprawionym i przyrumienionym na patelni kurczakiem.
SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
-
2
filety z piersi kurczaka
-
2
łyżeczki suszonych jagód jałowca
-
1
łyżeczka ziaren ziela angielskiego
-
1
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
-
0.5
łyżeczki soli
-
1
łyżka oliwy z oliwek + do smażenia
-
1
szklanka bulionu drobiowego
-
160
g śmietany 30%
-
3
łyżki ginu
PRZYGOTOWANIE:
- 1 łyżeczkę jagód jałowca, ziele angielskie oraz pieprz przełożyć do moździerza, po czym dokładnie rozetrzeć (przyprawy można też zemleć w młynku). Dodać sól i całość dobrze wymieszać.
- Mięso opłukać, osuszyć i posmarować oliwą. Następnie równomiernie wetrzeć w nie mieszankę przypraw.
- Bulion przelać do rondelka. Wrzucić pozostałe jagody jałowca i gotować na dużym ogniu, aż wywar zredukuje się o połowę.
- Do bulionu dodać gin oraz śmietanę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Filety zrumienić z dwóch stron na dobrze rozgrzanej na patelni oliwie – mięso można także przyrządzić na grillu. Piersi podawać polane przygotowanym sosem z ginem.
(fot. depositphotos)
- Sos ginowy świetnie smakuje również do steków wołowych – w sezonie grillowym to będzie hit!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy