2024-07-15
Łosoś w sosie pomarańczowym z likierem
Delikatne dzwonka łososia z piekarnika podane z aromatycznym sosem na bazie likieru pomarańczowego.
SKŁADNIKI
-
2
dzwonka łososia (po ok. 200 g)
-
2
łyżki oliwy z oliwek
-
2
łyżki likieru pomarańczowego
-
1
szalotka
-
1.5
pomarańczy
-
2
łyżeczki płynnego miodu
-
0.5
łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Łososia opłukać, osuszyć, po czym oprószyć solą oraz pieprzem i natrzeć 1 łyżką oliwy.
- 1/2 pomarańczy pokroić w półplasterki i ułożyć na łososiu. Przełożyć na blachę wyścieloną pergaminem i piec ok. 15 minut.
- Szalotkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 1 pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok, po czym połączyć z mąką ziemniaczaną.
- W rondelku rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć szalotkę. Dodać sok z pomarańczy, likier oraz płynny miód. Całość gotować, mieszając, ok. 1 minuty.
- Upieczonego łososia przełożyć na talerze i podawać aromatycznym z sosem pomarańczowym.
Sprawdź też! Jakie wino do ryby? Najlepsze połączenia!
- Jeśli chcesz, by danie było jeszcze bardziej rozgrzewające, do szalotki na patelni można wrzucić 1 drobno posiekaną papryczkę chili oraz kawałek startego imbiru, po czym całość razem smażyć.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy