Inspiracje

  • nowe pomysły na kotlety schabowe
2023-10-12

Co zamiast schabowych? 6 łatwych przepisów na kotlety, które pokochasz!

Schabowe z panierką – danie narodowe, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu. Rosół i schabowe – tak, to był zestaw prawdziwego Polaka. Jednak już od dłuższego czasu widać pewne znużenie – niby wciąż kochamy, ale ochotę mamy na eksperymenty.

Przedstawiamy 6 przepisów, jak schabowego z marazmu wyciągnąć i przygotować obiad z pomysłem z dodatkiem… czegoś mocniejszego. W końcu to kuchnia tylko dla dorosłych!

Pikantne schabowe z nutą whisky

Ekspresowy obiad, w bardzo dobrym stylu. Oprócz mięsa potrzebujesz tylko 3 składników – oliwy z oliwek, whisky i pikantnej pasty ajvar. Co za połączenie! Ta prosta mieszanka sprawi, że mięso będzie przepyszne.

Kotlety wystarczy posmarować przygotowanym sosem i zrumienić na patelni. Dodatki dowolne. Oto pomysł na obiad w mniej niż 30 minut.

Miodowy schab z gruszkami

To danie ma bardziej eleganckie oblicze. Kotlety pieczone są w zalewie miodowo-winnej z dodatkiem rozmarynu w towarzystwie gruszek. Co za aromat!

Do schabowych polecamy podać kieliszek białego wina. Będzie jeszcze smaczniej. I tym sposobem na pozór zupełnie zwykłe kotlety zamienić się mogą w romantyczną kolację we dwoje.

Schabowe z ananasem i wódką

Są tacy, którzy się kłócą o ananasa na pizzy. A co z naszym polskim schabowym?

Jeśli jesteś Polakiem i myślisz, że o schabowych wiesz wszystko, to tutaj wyprowadzimy Cię z błędu, bo takich kotletów jeszcze nie próbowałeś. Egzotyczny ananas, wieprzowina i… kieliszek wódki. Co za połączenie! Zdecydowanie całość jest grzechu warta.

Kotlety w ekspresowym sosie na whisky

Dodaj smaku zwykłym schabowym aromatycznym sosem. To może być Twój obiadowy hit!

W niecałe pół godziny przygotujesz kotlety obtoczone wyjątkowym sosem na bazie whisky, imbiru oraz sosu sojowego. Niebo w gębie! Najbardziej lubimy je podawać w towarzystwie pieczonych ziemniaków.

Steki wieprzowe w ginie

Przepis idealnie skrojony dla prawdziwych mięsożerców. Schabowe marynowane w jednym z najbardziej aromatycznych trunków, czyli w ginie.

Jeśli naprawdę nie lubisz nudy w kuchni, tez przepis jest stworzony dla Ciebie. A co najważniejsze, potrzebujesz tylko 4 składników, by zamienić zwykłe schabowe w kulinarne odkrycie.

Schab w cydrze z karmelizowanymi jabłkami

To jest prawdziwa uczta. Z tej strony na pewno schabowego nie znałeś. Połączenie go z prażonymi w cukrze jabłkami oraz cydrem pokazuje, jak bardzo wieprzowina może być wdzięcznym mięsem do przyrządzania. I ten wspaniały aromat rozchodzący się po całym domu!

Zapisz sobie przepis – na pewno nie raz do niego wrócisz.





Tagi cydr, gin, whisky, wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.