• Schabowe w aromatycznym sosie z imbirem i whisky
2023-08-14

Kotlety w ekspresowym sosie na whisky

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z whisky

Dodaj smaku zwykłym schabowym aromatycznym sosem na bazie whisky.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    kotlety schabowe bez kości

  • 1

    kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)

  • 1

    łyżka oleju roślinnego

  • 2

    łyżki whisky

  • 3

    łyżki wody

  • 60

    ml sosu sojowego

  • 1

    łyżeczka cukru trzcinowego

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    szalotka

  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Imbir obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o małych oczkach. Szalotkę posiekać.
  2. Kotlety oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym dobrze zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Odstawić.
  3. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, szalotkę oraz imbir. Składniki podsmażać ok. 15 sekund, po czym wrzucić cukier i wlać whisky, sos sojowy oraz 3 łyżki wody.
  4. Całość podgrzewać ok. 5 minut, od czasu do czasu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  5. Kotlety włożyć do sosu i podgrzewać przez 2-3 minuty, po czym przełożyć na talerze. Można podawać z pieczonymi ziemniakami lub duszonymi warzywami.

Sprawdź też! 7 łatwych i pysznych przepisów z whisky

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.