2022-12-06
Karkówka marynowana w whisky
Świetny przepis na różne okazje. Sprawdzi się zarówno podczas uroczystego obiadu z kieliszkiem wina, jak i do szklanki piwa w męskim gronie.
SKŁADNIKI
-
1
kg karkówki
-
80
ml whisky (np. żytniej)
-
2
ząbki czosnku
-
1
łyżka sosu sojowego
-
6
łyżek oliwy z oliwek
-
1
łyżka słodkiej papryki w proszku
-
0.5
łyżeczki pieprzu cayenne
-
0.5
łyżeczki soli
-
0.5
łyżeczki pieprzu
-
kilka gałązek rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
- Karkówkę opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym, po czym pociąć w plastry o grubości ok. 1 i 1/2 cm. Na końcu delikatnie je rozbić.
- Oliwę z oliwek przelać razem z whisky do miseczki. Dodać sos sojowy, słodką paprykę, pieprz cayenne oraz sól i pieprz.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do składników marynaty. Całość wymieszać.
- Do zalewy z whisky włożyć plastry karkówki, po czym dokładnie obtoczyć je w marynacie i przykryć folią spożywczą. Wstawić na całą noc do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mięso razem z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i wrzucić kilka gałązek rozmarynu. Piec pod przykryciem ok. 1 i 1/2 godziny do miękkości. Pod koniec zdjąć przykrycie, by karkówka się ładnie zrumieniła.
Sprawdź też! Dlaczego warto marynować mięso w alkoholu?
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy