Inspiracje
7 pomysłów na świąteczny obiad. Przepisy, dzięki którym rzucisz rodzinę na kolana!
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko Wigilia i prezenty gwiazdkowe. To również czas spotkań z najbliższymi, długie rozmowy przy gorącej herbacie lub szklance whisky i wyłączenie się z codziennego biegu. A całej tej magii, jak zwykle, towarzyszyć musi dobre jedzenie.
W święta chcemy, by każdy posiłek był niezwykły, bo i okoliczności są szczególne. W końcu przy jednym stole spotykają się nasi krewni i przyjaciele. Dodajmy więc tym chwilom więcej smaku! Przedstawiamy 7 absolutnie wyjątkowych przepisów, którymi możesz ugościć swoją rodzinę. Pięknie prezentują się na bożonarodzeniowym stole i zachwycają, nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki tym daniom Twoje święta będą niezapomniane.
Policzki wołowe w sosie
Bardzo miękkie mięso, rozpadające się wręcz pod najdelikatniejszym naciskiem widelca, w bardzo aromatycznym sosie na bazie czerwonego wina. Tym zachwycisz swoich gości! Możesz je serwować z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi, ale też podawać z pierogami z kapustą i grzybami. Właśnie tak! Na pewno zostanie kilka sztuk z Wigilii – podsmażone na maśle z policzkami w sosie zyskają drugie, smaczniejsze życie.
Kurczak pieczony w bourbonie
To danie będzie hitem! Z zewnątrz chrupiąca skórka, w środku delikatne mięso. Smak i aromat kurczak zawdzięcza miodowej marynacie z nutą pomarańczy i bourbona. Mięso pieczone jest długo w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest soczyste i kruche.
Na 20 minut przed końcem pieczenia do formy żaroodpornej z mięsem można wrzucić kilka ćwiartek pomarańczy, plasterków cytryny, świeżą żurawinę oraz pokrojoną w ósemki szalotkę. Takie dodatki sprawią, że kurczak będzie wyglądał jeszcze bardziej świątecznie.
Karkówka marynowana w whisky
Karkówki w takim wydaniu Twoi bliscy na pewno jeszcze nie próbowali. Okazuje się, że pasuje nie tylko na grilla, ale i na świątecznym stole również będzie zachwycać. Mięso jest bardzo miękkie i aromatyczne dzięki marynacie na bazie whisky. Możesz użyć swojej ulubionej – szkockiej lub irlandzkiej. My często używamy whisky żytniej, która ma bardziej ostry i wytrawny charakter od tradycyjnej.
Karkówkę zaserwuj z ulubionymi dodatkami – może być purée ziemniaczane lub ziemniaki pieczone z tymiankiem. Pasuje raczej lekka sałatka na bazie sosu winegret lub oliwy z oliwek.
Wołowina po burgundzku
Oto klasyka we francuskim stylu, która może zagościć w Twoim domu na święta. Wołowina po burgundzku (org. boeuf bourguignon) łączy w sobie smaki typowe dla Burgundii – warzyw, wina i pieczarek. Kluczem w przygotowaniu dobrej wołowiny po burgundzku jest cierpliwość. Miękkie, rozpływające się w ustach kawałki wołowiny to efekt długiego duszenia w aromatycznym sosie w piekarniku. Goście na pewno będą oczarowani.
Nie zapomnij zaserwować wina, koniecznie czerwonego i najlepiej z… Burgundii. Oryginalnie danie przygotowuje się na burgundzkim pinot noir lub gamay – trudno o lepsze towarzystwo dla naszej wołowiny.
Schab w glazurze pieczony na bourbonie
Czasami proste rzeczy mogą zachwycić. Schab w tym wydaniu nabiera dużo elegancji. A co w nim takiego wyjątkowego? Ostatni etap pieczenia odbywa się w bourbonie! Ale to nie cała tajemnica oryginalnego smaku. Mięso wcześniej marynuje się w miodowo-musztardowej zalewie. Pycha!
Przed pieczeniem wierzch mięsa można lekko naciąć i powbijać w nie goździki, by było jeszcze bardziej świątecznie. Podawany na gorąco schab to świetny pomysł na obiad, ale możesz go też serwować na zimo pokrojony w cienkie plasterki jako zakąskę.
Polędwica Wellington
Co kryje się pod tą obco brzmiącą nazwą? Pyszna polędwica wołowa z grzybami, owinięta boczkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Każdy kęs jest wielką przyjemnością. Nie zdziw się, gdy przy stole zrobi się nagle cicho – to z wrażenia!
W podanym przepisie polędwica wychodzi średnio krwista – naszym zdaniem najlepsza, ale jeśli wolisz bardziej dopieczone mięso, przetrzymaj je w piekarniku jeszcze 10 minut. Gdy zobaczysz, że ciasto zbyt mocno się przyrumienia, przykryj je folią aluminiową.
Pieczeń po włosku z ziołami i parmezanem
A może zaserwujesz gościom coś z włoskim charakterem? Na pewno będzie to dla nich miła kulinarna odmiana. Zamiast tradycyjnego schabowego przygotuj taką właśnie pieczeń – wypełnioną ziołowo-serowym nadzieniem i pieczoną w warzywnym bulionie z białym winem.
Schab w takiej wersji lubimy podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach z masłem czosnkowym. Do tego oczywiście kieliszek białego wina – kalifornijskiego chardonnay.
(fot. depositphotos)