• Pieczona szynka wieprzowa w miodowej glazurze i pieczona w bourbonie
2022-11-01

Schab w glazurze na bourbonie

  • 6 porcji
  • 35 minut + oczekiwanie
  • 95 minut
  • na bourbonie

Delikatna, rozpływający się w ustach schab skąpany w złocistym, słodkim bourbonie. Spróbuj!

SKŁADNIKI
  • 1.5

    kg schabu bez kości

  • 3

    łyżki płynnego miodu

  • 2

    łyżki musztardy dijon

  • 1

    łyżka musztardy sarepskiej

  • 1

    łyżeczka sosu sojowego

  • 1

    łyżeczka suszonego tymianku

  • 1

    łyżeczka suszonego rozmarynu

  • 0.5

    szklanki bourbona

  • sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. W miseczce wymieszać miód, obie musztardy i sos sojowy. Następnie dołożyć suszony rozmaryn oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem.
  3. Mięso równomiernie posmarować przygotowaną miodową marynatą i wstawić do lodówki na całą noc.
  4. Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Schab piec przez 45 minut. Następnie mięso podlać bourbonem i piec przez kolejne 50 minut.

Sprawdź też! Dobry bourbon do 100 złotych. Sprawdź, co warto kupić!





  • Przed pieczeniem szynkę można delikatnie naciąć i powbijać w nią goździki.




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.