2022-11-01
Schab w glazurze na bourbonie
Delikatna, rozpływający się w ustach schab skąpany w złocistym, słodkim bourbonie. Spróbuj!
SKŁADNIKI
-
1.5
kg schabu bez kości
-
3
łyżki płynnego miodu
-
2
łyżki musztardy dijon
-
1
łyżka musztardy sarepskiej
-
1
łyżeczka sosu sojowego
-
1
łyżeczka suszonego tymianku
-
1
łyżeczka suszonego rozmarynu
-
0.5
szklanki bourbona
-
sól, czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- W miseczce wymieszać miód, obie musztardy i sos sojowy. Następnie dołożyć suszony rozmaryn oraz tymianek. Całość dokładnie wymieszać.
- Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym oprószyć z dwóch stron solą oraz pieprzem.
- Mięso równomiernie posmarować przygotowaną miodową marynatą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Piekarnik rozgrzać do temp. 190ºC. Schab piec przez 45 minut. Następnie mięso podlać bourbonem i piec przez kolejne 50 minut.
Sprawdź też! Dobry bourbon do 100 złotych. Sprawdź, co warto kupić!
- Przed pieczeniem szynkę można delikatnie naciąć i powbijać w nią goździki.
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy