Inspiracje
Wiosna w kuchni! Szparagi na 5 bardzo prostych (i pysznych) sposobów!
Wiosna rozgościła się na dobre, a to oznacza jedno – czas na szparagi! ? Te zielone (i białe!) smukłe cuda to prawdziwi królowie sezonu, którzy zasługują na miejsce na Twoim talerzu. Szparagi są lekkie, chrupiące, zdrowe i… banalnie proste do przygotowania.
Przygotowaliśmy 5 szybkich i pysznych przepisów, które udowodnią, że szparagi nie muszą być nudne. Będzie trochę grillowania, trochę pieczenia, szczypta elegancji i odrobina dekadencji – bo przecież to warzywo aż się prosi o towarzystwo wina, miodu pitnego czy… szynki parmeńskiej.
Grillowane szparagi marynowane w winie
Szparagi na grillu to klasyka, ale zamarynowane w czerwonym winie? To już wyższy poziom! Krótka kąpiel w aromatycznej marynacie sprawia, że nabierają głębi smaku i delikatnej nuty elegancji. Po kilku minutach na ruszcie stają się lekko chrupiące, soczyste i… po prostu nie można się im oprzeć. Idealne jako przystawka do kieliszka wina. Kto powiedział, że grillowanie musi być nudne?


Szparagi ze skwierczącego rusztu (fot. depositphotos).
Pieczone szparagi z miodem pitnym
Kiedy klasyczne pieczone szparagi zaczynają się nudzić, czas na coś bardziej dekadenckiego. Miód pitny dodaje im delikatnej słodyczy, podkreślając ich delikatność i lekko orzechowy posmak. To danie ma w sobie coś magicznego – trochę jak połączenie ogniska, wiosennego wieczoru i odrobiny luksusu na talerzu. Pyszne, proste i uzależniające!


Szparagi z pieca doprawiona nutą miodu pitnego (fot. depositphotos).
Krem z białych szparagów na winie
Szparagi, wino i śmietanka – trzy składniki, które robią całą robotę. Ten krem jest delikatny, ale z charakterem, a do tego banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy kilka chwil, żeby mieć na talerzu coś, co smakuje jak z dobrej restauracji. Idealny obiad, gdy masz ochotę na coś pysznego bez zbędnych kombinacji.


Aromatyczna zupa krem z wędzonym łososiem.
Szparagi w szynce
To klasyka, której po prostu nie da się nie kochać. Chrupiące, delikatne szparagi otulone w słoną, dojrzewającą szynkę – brzmi jak ideał, prawda? Całość można podać jako szybką przystawkę albo… śniadanie do łóżka. Proste składniki, minimum wysiłku, a efekt? Po prostu boski!


Szparagi owinięte serem i szynką.
Szparagi duszone w białym winie
Delikatność w najczystszej postaci. Duszona w winie z odrobiną masła i przyprawami – taka wersja szparagów sprawia, że dosłownie rozpływają się w ustach. Idealne jako dodatek do ryby, lekkiej sałatki czy po prostu solo – bo po co sobie odmawiać przyjemności? Wiosna na talerzu, bez dwóch zdań!


Te duszone szparagi rozpływają się w ustach (fot. depositphotos).
Czyli co? Sezon na szparagi oficjalnie rozpoczęty!
(fot. depositphotos)