2023-05-08
Szparagi w szynce parmeńskiej
Wspólne śniadanie w łóżku? Przecież to brzmi jak czyste szczęście, szczególnie gdy na talerzu pojawiają się szparagi.
SKŁADNIKI
-
15
zielonych szparagów
-
5
plasterków szynki parmeńskiej
-
5
plasterków sera żółtego
-
oliwa z oliwek
-
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek.
- Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym odłamać zdrewniałe końce (pod naciskiem pękną w dobrym miejscu).
- Po 3 szparagi owinąć najpierw plasterkiem sera żółtego, a następnie szynki parmeńskiej.
- Szparagi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, delikatnie skropić oliwą z oliwek, a na końcu oprószyć solą i pieprzem.
- Szparagi piec ok. 15 minut, aż ser się roztopi, a szynka lekko zrumieni. Podawać na ciepło.
Sprawdź też! Szparagi – warzywo, które wzmaga apetyt na seks!
KOMENTARZE
Obserwuj
0 komentarzy