• Pieczona owsianka z gruszką, cynamonem i orzechami
2022-11-17

Pieczona owsianka pełna afrodyzjaków

  • 2 porcje
  • 20 minut
  • 30 minut

Oto śniadanie, który rozgrzewa zmysły i ciało. Po tak dobrym rozpoczęciu dnia dobry nastrój gwarantowany.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    gruszki

  • 1

    jajko

  • 2.5

    szklanki płatków owsianych górskich

  • 3

    szklanki mleka 3,2%

  • 2

    łyżki siemienia lnianego

  • 1

    garść orzechów włoskich

  • 1

    łyżeczka cynamonu

  • 1

    łyżeczka ekstraktu z wanilii

  • 2

    łyżki płynnego miodu

  • masło do formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Gruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i przeciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne. Owoce pokroić wzdłuż w cienkie plasterki.
  2. Jajko wbić do miski. Dodać miód, mleko, cynamon, płatki owsiane, siemię, ekstrakt z wanilii oraz posiekane orzechy. Składniki dobrze wymieszać.
  3. Kokilki posmarować masłem, po czym wypełnić masą z płatkami. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki, zanurzając je lekko w masie. Piec ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.