• Jajko pieczone w awokado z boczkiem
2023-01-10

Pieczone jajko w awokado

  • 2 porcje
  • 15 minut
  • 10-15 minut

Awokado to jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków – wpływa pozytywnie na libido oraz ogólną sprawność seksualną. Warto zacząć od niego dzień!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 2
  • 2

    awokado

  • 4

    jajka

  • 2

    plasterki boczku wędzonego

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Awokado umyć i osuszyć, po czym przekroić na pół i usunąć pestki.
  2. Miejsce po pestce poszerzyć, delikatnie wydrążając łyżeczką część miąższu. Połówki awokado ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
  3. Do wydrążonych wgłębień wbić po 1 jajku, a następnie oprószyć solą oraz pieprzem. Awokado wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 10-15 minut, aż białko jajek całkowicie się zetnie.
  4. W międzyczasie boczek zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i odstawić do ostygnięcia, po czym połamać na mniejsze kawałki.
  5. Gotowe awokado wyłożyć na talerze i posypać kawałkami boczku. Dodatkowo można je posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką rozmarynu.

Sprawdź też! Awokado – tłusty owoc szczęścia i miłości

(fot. depositphotos)








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.