• Naleśnikowe sakiewki
2022-06-13

Szampańskie sakiewki na słono

  • 4 porcje
  • 35 minut
  • 15 minut
  • z szampanem

Naleśnikowe sakiewki na szampanie wypełnione paprykowo-pomidorowym farszem. Tak smakuje królewski poranek!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 300

    ml szampana

  • 200

    ml gazowanej wody mineralnej

  • 4

    jajka

  • 15

    łyżek mąki

  • 1

    łyżka oleju + do smażenia

  • 2

    kolorowe papryki

  • 1

    duży pomidor

  • 2

    ząbki czosnku

  • 1

    cebula

  • 1

    opakowanie sera mozzarella

  • 1

    łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • kilka łodyg szczypiorku

  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę mineralną wymieszać z szampanem, po czym zmiksować z jajkami, mąką, 1 łyżką oleju oraz szczyptą soli – ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w temperaturze pokojowej.
  2. Gdy ciasto będzie odpoczywało, przygotować farsz. Papryki przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i wrzucić pokrojone papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Pomidor naciąć, sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Następnie pomidor pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pociąć na małe kawałki. Dołożyć do papryki z cebulą.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, dołożyć koncentrat i całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Na rozgrzanej patelni usmażyć rumiane naleśniki – przed smażeniem każdego naleśnika patelnię należy posmarować niewielką ilością oleju.
  7. Piekarnik rozgrzać do temp. 180ºC. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki.
  8. Na usmażonych naleśnikach wykładać porcję farszu (po 2-3 łyżki), a na wierzchu ułożyć porcję sera. Brzegi naleśników związać szczypiorkiem, formując sakiewki.
  9. Naleśniki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut.








KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.