• Szybki deser z jabłkami
2022-09-17

Szarlotka w szklance

  • 4 porcje
  • 35 minut
  • z miodem pitnym

Pyszne jabłka w cynamonie i miodzie, również pitnym, przekładane delikatnym kremem. Słodka przyjemność!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 4

    jabłka

  • 1.5

    łyżki miodu

  • 2

    łyżki miodu pitnego lub miodówki/pigwówki

  • 1.5

    łyżeczki cynamonu

  • 2

    łyżeczki skórki z pomarańczy

  • 200

    g śmietany 30%

  • 100

    g sera ricotta

  • 2

    łyżeczki cukru pudru

  • 1

    łyżka masła

  • orzechy włoskie do posypania

PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłka dokładnie umyć i obrać ze skórki. Owoce pokroić w małą kostkę.
  2. Na patelni rozpuścić masło i wrzucić jabłka, po czym dodać miód, cynamon, skórkę z pomarańczy oraz alkohol. Prażyć ok. 10 minut, mieszając, aż jabłka będą miękkie.
  3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dołożyć ricottę i całość zmiksować.
  4. Do szklanek wykładać na przemian po kilka łyżek masy serowej i prażonych jabłek. Wierzch udekorować orzechami włoskimi.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.