• Pieczone morele w miodzie i amaretto
2022-09-02

Pieczone morele na likierze

  • 4 porcje
  • 10 minut
  • 12-15 minut
  • z likierem

Potrzebujesz dosłownie kilku minut, by przygotować ten pyszny deser. Resztę zrobi za Ciebie piekarnik i to też w ekspresowym tempie. Życie może nabrać słodyczy w okamgnieniu.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 10

    świeżych moreli

  • 8

    łyżek płynnego miodu

  • 3

    łyżki likieru Amaretto

  • 2

    szczypty cynamonu

  • 1

    łyżka mieszanki bakaliowej (opcjonalnie)

  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC. Dno formy żaroodpornej posmarować masłem.
  2. Morele opłukać i osuszyć, po czym przeciąć na pół i usunąć pestki. Miód połączyć z likierem Amaretto.
  3. Owoce ułożyć w przygotowanej formie, po czym oprószyć cynamonem, posypać mieszanką bakaliową (opcjonalnie) i polać miodem z Amaretto.
  4. Morele wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 12-15 minut. Owoce powinny być miękkie, ale nie rozpadać się całkiem.

Sprawdź też! Lato z afrodyzjakami! Przepisy, które rozbudzą namiętność!





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.