• Trufle na suszonych śliwkach
2022-10-07

Trufle na „pijanej” śliwce

  • 4 porcje
  • 25 minut + oczekiwanie
  • na śliwowicy

Pyszne łakocie przygotowane z orzechów włoskich i suszonych śliwek moczonych w aromatycznej śliwowicy.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 200

    g suszonych śliwek

  • 200

    ml śliwowicy

  • 150

    g orzechów włoskich

  • 70

    g kakao

  • syrop klonowy lub daktylowy do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Suszone śliwki przełożyć do miseczki i zalać śliwowicą. Odstawić na 30 minut, po czym dobrze osączyć z alkoholu.
  2. Orzechy zemleć w malakserze na mąkę. Dodać śliwki oraz 50 g kakao. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec dosłodzić według uznania syropem.
  3. Z przygotowanej masy wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kulki, a następnie obtoczyć je w pozostałym kakao.

Sprawdź też! Słodka chwila we dwoje. Najlepsze desery z czekoladą

(fot. depositphotos)





  • Zamiast śliwowicy można też użyć ciemnego rumu.
Tagi deser ,wódka




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.