• Świąteczny deser z pierników i kremu pomarańczowego z alkoholem
2022-10-17

Deser piernikowy z kremem pomarańczowym

  • 4 porcje
  • 25 minut
  • z likierem

Słodkości świętami pachnące. Szybki i pyszny deser z nutą likieru pomarańczowego, który zachwyci gości!

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    opakowania budyniu waniliowego

  • 1

    l mleka

  • 1

    pomarańcza

  • 3

    łyżki likieru pomarańczowego

  • 250

    g serka mascarpone

  • 1

    opakowanie cukru z wanilią

  • 150

    g pierników bez lukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Pierniki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Z pomarańczy wycisnąć sok.
  2. Budyń przygotować na mleku według przepisu podanego na opakowaniu, po czym zdjąć z ognia. Dodać sok z pomarańczy, serek mascarpone, cukier z wanilią oraz likier. Całość zmiksować na gładki krem.
  3. Do 4 pucharków lub szklanek wyłożyć połowę startych pierników. Następnie rozprowadzić krem pomarańczowy. Wierzch posypać pozostałymi piernikami. Deser można udekorować dowolnymi owocami – pomarańczami, mango lub malinami.

Sprawdź też! 7 pomysłów na ekspresowe słodkości bez pieczenia

(fot. depositphotos)





  • Likier pomarańczowy można zastąpić ajerkoniakiem.
Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.