• Biała czekolada na gorąco
2022-10-07

Pitna biała czekolada z adwokatem

  • 4 porcje
  • 15 minut
  • z adwokatem

Gdy za oknem zimno i aura nie zachęca do spacerów, kubek tej białej czekolady mocno nas rozgrzeje i doda energii.

SKŁADNIKI
Liczba porcji: 4
  • 2

    tabliczki białej czekolady

  • 1

    l mleka

  • 100

    ml śmietany 30%

  • 100

    ml adwokatu

  • 1

    laska cynamonu

  • 2

    łyżeczki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko zagotować z laską cynamonu, po czym ją wyjąć.
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wrzucić do mleka. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
  3. Gorącą czekoladę zdjąć z ognia, po czym wymieszać z adwokatem i przelać do szklanek do latte.
  4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i udekorować nią wierzch gorącej czekolady. Całość można ozdobić drobno pokrojonymi cukierkami typu krówki lub tofii oraz polać sosem karmelowym.

(fot. depositphotos)





Tagi deser




KOMENTARZE
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Odpowiedzi w treści
Pokaż wszystkie komentarze
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Wyselekcjonowane, najlepsze treści na Twoją skrzynkę.
Nie spamujemy!

KuchniaDlaDoroslych.pl może zawierać przepisy i inne treści dotyczące wyrobów alkoholowych, przeznaczonych dla osób powyżej 18 roku życia.

0
Zostaw komentarz!x
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.